Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Över 30 klubbar var med i Härjedalens FF

/

Annons

ÖVERHOGDALS IF

ÖIF var en av tre pionjärer från Härjedalen när Jämtland/ Härjedalens FF bildades 1928 tillsammans med Sveg och Ytterhogdal.

ÖIF är en av blott fyra klubbar från landskapet som vunnit DM. ÖIF:s största framgångar: Två seriesegrar i Härjedalsserien och två säsonger i div 4 Medelpad/Härjedalen. Dessutom en DM-titel mot grannen Ytterhogdal 1958. Resultat 3-1.

Kuriosa: Härjedalens framgångsrikaste bandyklubb Hoadalen huserade också i Överhogdal i landets näst högsta serie.

NEDERHÖGENS IF.

Bildades 1935. Verksamheten tog dock fart först 1950 då folkskolläraren Folke Ledin kom till bygden. Föreningen började spela seriefotboll hösten 1950. Man deltog då i div. 6 fram t.o.m. 1959 då spelarbristen slog till. Man kan säga att när Folke Ledin flyttade så avtog också verksamheten. Nederhögens IF var lika med Folke Ledin.

Bästa säsongen var 1954-1955 då man slogs med Hedevikens IF om seriesegern men fick ge sig med en poäng. Ett nytt försök med fotbollslag, då en ny generation växt upp, gjordes åren 1965-1967 dock utan några större framgångar. Det enda skulle väl vara att man 1967 fick göra en säsong i Härjedalsserien. Det berodde dock inte på kunnande utan på brist på lag i serien.

BÖLE/RÖJANS IK.

Bildades 1945. Deltog i seriespel från säsongen 1946-1947. Stark man i klubben då var Nils Wikén som sedermera fanns i Frösö IF:s organisation. Klubben spelade i sexan med fyra undantag då man gjorde besök i Härjedalsserien. Framgångsrikaste året var 1964 då man blev fyra i Härjedalsserien endast en poäng efter Ängersjö. Sveg vann med den nya konstellationen Hede/Vikens IF som tvåa. Efter sig hade BRIK ”torklubbarna”Klövsjö IF, Vemhåns IK, Vemdalens IF och Överhogdals IF. Efter ytterligare en säsong i Härjedalsserien, 1965, tog det slut p.g.a. spelarbrist även här. Det märkliga är att många av spelarna i 1964-1965 års upplagor av BRIK gick till andra klubbar högre upp i seriesystemet och fick speltid i både div. 3 och 4.

KLÖVSJÖ IF

Den vackra byn klövsjö har vilket kanske inte så många vet en av länets äldsta idrottsklubbar. Klubben bildades så tidigt som 1909. Sydjämtarna var med i HFF under hela HFF:s historia från 54-71. Flera div 4 säsonger under egen flagg med en tredjeplats som bäst. Dessutom flera säsonger med kombinationslagen från grannbyarna Vemdalen och Vemhån. Det var den legendariske skidåkaren Haldo Hansson som tog initiativ till bildandet av föreningen 1909.

RÄTANS IF.

Bildades 1922. Spelade organiserad seriefotboll från 1940-talet fram t.o.m. våromgången 1964 då spelarbrist gjorde att man var tvungen att lägga ner verksamheten mitt i säsongen. Det berättas att den store ledaren inom fotboll Allan Kihlman på slutet fick fara hem till tänkbara spelare och väcka dom på söndagsförmiddagarna för att få till fullt lag. Han t.o.m. dukade fram frukost till dom. RIF spelade några säsonger i Härjedalsserien och Härjedalens nordöstra div. 6-serie men för det mesta spelade man under Jämtlands FF. RIF spelade i början av 1950-talet en DM-match mot IF Helags och i tidningsreferatet efteråt stod det: ”Bra domare var P.A. Liljemark från Lillhärdal. Dock borde man ta en domare från närmare håll då Liljemark fick övernatta två gånger på sin resa till Rätan”

HANDSJÖNS IK.

Klubbens fotbollslag var mest känd för sitt hårda men för det mesta justa spel. Nämner man Handsjön idag för nån som var med på den tiden så kommer alltid kommentaren att dom gruvade sig för matcherna i Handsjön. Det var väl främst bröderna Bernhard, Gunnar och

Sigvard Halvarsson som personifierade hårdheten. Klubben höll till i Härjedalsserien och Härjedalens nordöstra div. 6-serie. Så sent som säsongen 1957-1958 hade man även ett B-lag men sen gick det fort utför och man lade ner verksamheten efter säsongen 1960.

Man kan inte låta bli att leka med tanken att om det funnits en stark ledare i gamla Rätans kommun i början på 1960-talet som kunnat ta hand om kvarvarande spelare och bildat ett lag i kommunen. Klart div. 4-klass skulle jag tänka mig och en fin gräsanläggning i Rätan.

ÅSARNA IK.

Klubben spelade för det mesta i Jämtlandsserier medan deras B-lag gjorde några säsonger under Härjedalens FF på 1950-talet. Fotbollsverksamheten lades ner 1963. Kända spelare är Lasse Backlund som sedermera blev målspruta i Bergs IK och Vidar Fahlén som gick till Hede IK.

Roland Kristoffersson

Agne Karlsson

Ingvar Haraldsson

Annons