Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överklagar olycksdom

/

Den man som dömdes till fängelse av Hovrätten efter att ha kört ihjäl 11-åriga Emma Karlsson i Lillhärdal överklagar till Högsta domstolen.

Annons

"Det är uppenbart att Hovrätten helt missbedömt den i hovrätten tillkommande tekniska bevisningen som Hovrätten lagt till grund för sin fällande dom", skriver den nu 23-åriga mannens advokat, Joakim A Nyman, i överklagandet.

Mannen frikändes av Östersunds tingsrätt, efter att advokaten presenterat en uträkning som visade att mannen hade en låg medelhastighet på sträckan fram till Emma Karlsson i augusti 2012, då Emma Karlsson förolyckades. Hon blev påkörd av 23-åringen, som hela tiden hävdat att det var en olyckshändelse. Domen överklagades.

I Hovrätten presenterade åklagare Mikael Bäckström ny bevisning som visade att mannen höll en hög hastighet när han körde på Emma. Där dömdes 23-åringen till ett år och två månaders fängelse.

Advokat Joakim A Nyman underkänner den nya bevisningen. Han menar att den bygger på beräkningsmodeller för bilar, och ger ett felaktigt resultat när det gäller motorcyklar.

– Jag har inte sett överklagandet än, men jag är nöjd med hovrättens dom och kommer att motsätta mig att HD ändrar den. Men först får vi se om HD meddelar prövningstillstånd. Normalt sätt är det väldigt svårt att få men vi får se, säger åklagare Mikael Bäckström.

Annons