Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överklagar sopbeslut - "Man ska inte slippa betala bara för att man bor i Härjedalen"

Kommunfullmäktiges beslut om nya renhållningsföreskrifter för Härjedalens kommun överklagas. Överklagan gäller en passus som lades till under mötet - en passus som kan få "vida konsekvenser" för kommunens ekonomi, enligt den klagande.

Annons

I juni fattade kommunfullmäktige i Härjedalens kommun beslut om nya renhållningsföreskrifter. Under mötet föreslog Jan-Erik Svensson (C) ett tillägg i föreskrifterna. Tillägget röstades igenom och lades till.

Tillägget innebär att den som ”äger och för eget bruk nyttjar två eller flera enfamiljsfastigheter” kan bli befriad från de fasta avgifterna för sina fritidsfastigheter.

Den före detta socialdemokratiska ledamöten i Härjedalens kommunfulläktige, Denise Eklund-Sundgren, har överklagat tillägget om att de som äger flera fastigheter som de själva bor i ska ha möjlighet att slippa betala den fasta avgiften för fritidsfastigheterna.

– Beslut kan få vida konsekvenser för kommunens ekonomi och ingen konsekvensanalys har gjorts. Ärendet borde ha återremitterats, säger hon

Hon anser att en fastighet, även om det är en fritidsbostad, inte enbart genererar hushållssopor utan även byggsopor, trädgårdsavfall och annat som ska lämnas på en återvinningscentral. Även det blir en kostnad som täcks av renhållningsavgiften för varje enskild fastighet.

Och om inte fastighetsägaren betalar, hamnar den kostnaden på kommunen.

Denise Eklund-Sundgren anser att en fastighet, även om det är en fritidsbostad, inte enbart genererar hushållssopor utan även byggsopor, trädgårdsavfall och annat som ska lämnas på en återvinningscentral.

– Det är klart att det ska vara två avgifter om man har två fastigheter. Har man råd att ha en stuga måste man ha råd att betala för soporna, säger Denise Eklund-Sundgren.

I första hand vänder hon sig mot hur beslutet har fattats men anser även att likställighetsprincipen bör tillämpas.

– Förhållandena bör vara lika mellan stugägarna, oavsett var de bor. Det blir märkligt om den ena grannen ska ha det gratis, medan den andra betalar. Vi måste titta på solidariteten för alla som har stugor, man ska inte slippa betala bara för att man bor i Härjedalen, säger Denise Eklund-Sundgren.

Annons