Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärer driver uppskattat soppkök

/
  • Britta Aronsson har varit med i soppköket i över 12 år.
  • Ismael Kor Hassan och Hazen Almohamad Alhousein hjälper till i köket.
  • Framifrån: Maria Schwarts, Gunnel Schwarts, Ingrid Bergström och Eva Eriksson.
  • Nils Lunnehed Göransson besöker flitigt sopplunchen med mamma Linnea Lunnehed.
  • Patriks combo kom och överraskade gästerna med levande musik.

Sopplunchen på Hedes församlingshem blir allt populärare, både för unga och gamla.
– Vi har en stark känsla av gemenskap här och det är bara fler och fler som söker sig hit, säger Britta Aronsson som hjälper till vid luncherna.

Annons

Det är kyrkan som står för inköpen och lokalen, sedan är det ungefär 28 "sopptanter" som frivilligt ställer upp för att hålla i gång verksamheten.

– Vi är ju i princip bara pensionärer som kokar soppa, medelåldern är lite över 70 år, säger Britta Aronsson.

Britta Aronsson har varit med i verksamheten nästan från början och hon berättar att hon och hennes vänner tog vid sopplunchen för ungefär 13 år sedan när prästen och initiativtagaren Erik Flodstam flyttade.

– Jag ringde mina vänner och undrade om inte vi skulle fortsätta koka soppa, och nu har vi gjort det här i över tolv år, säger hon.

Alla pengar går till välgörande ändamål. Varje år är det oftast nya organisationer som får pengar. I år är det Världens barn och den lokala cancerföreningen Mö finns som delar på intäkterna.

– Det är jättebra att det finns och att pengarna går till välgörenhet, säger Linnea Lunnehed, som är och äter sopplunch med sin son Nils nästan varje onsdag.

Varje vecka är det också personer med utländsk bakgrund som jobbar i köket för att lära sig svenska.

– Jag skalar potatis och hjälper till. Jag är glad över att få vara här och träffa alla, säger Ismail Kor Nassan, som hjälper till i köket för första gången.

– Ja och det är svenska som gäller, de får inte prata engelska, men de är jätteduktiga. Och ni är väldigt bra på att skala paprika, säger Britta Aronsson.

Under mitten av onsdagens lunch bjöds det på en överraskning, bandet Patriks combo upp och bjöd gästerna på en fartfylld minikonsert.

– Det är väldigt mycket folk här i dag, så jag gissar att det var några som visste att de skulle komma, säger Britta Aronsson.

Annons