Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pepparkaka är en barfre

/
  • För många är det svårt att se att Härjedalens kommuns logga föreställer en barfre.

Många har undrat var kommunens logga kommer från. Senast ställdes frågan i en insändare i TH där skribenten undrade om det var en pepparkaka och varför fjällprofilen bytts ut mot denna. Nu kommer förklaringen, loggan föreställer en farstukvist.

Annons

Det är i sanningens namn inte lätt att se vad Härjedalens kommuns logotype föreställer, troligen är det även omöjligt att gissa för den som inte är insatt i resonemanget när den togs fram.

– Det är ju inte jättelänge sedan vi tog fram den men en fjällprofil. När en konsultfirma anlitades för att se över loggan så konstaterade de att det var många härjedalingar i främst de södra och östra delarna som inte kände att den stämde in på deras bild av kommunen, säger Henry Jonasson som sköter informationen på kommunens hemsida.

Konsultföretaget gjorde sedan en undersökning och frågade härjedalingar från varje kommundel vad de förknippade med Härjedalen och det som fanns gemensamt var de speciella farstukvistarna på äldre gårdar.

– De konstaterade att en barfre (farstukvist) var något som härjedalingarna kände tillhörighet till, berättar Henry Jonasson.

På kommunens hemsida står det att det är farstukvisten, möblernas runda former och övriga detaljer som kommunicerar det stolta arvet och som så tydligt kännetecknar Härjedalen.

Annons