Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Personalchef: "Varje anmälan är ett misslyckande"

– I mina ögon är varje 66a anmälan ett misslyckande, säger Britt Paju, personalchef på Härjedalens kommun.

Fyra anmälningar om brister i arbetsmiljön inom olika delar av Härjedalens kommun under våren har alla blivit ett fall för Arbetsmiljöverket. Myndigheten har redan gjort två inspektioner på plats och ska göra två till.

– Jag ser varje anmälan som ett misslyckande i dialogen mellan berörda parter. Det är inte alltid man tycker lika, men vi måste alltid ha verksamhetens bästa för ögonen och lösa de brister och problem som uppstår. Det är naturligtvis allvarligt om skyddsombudet inte tycker att hen får besked från arbetsgivaren i en fråga inom rimlig tid utan bedömer att enda sättet att komma vidare är att be Arbetsmiljöverket ingripa, säger Britt Paju, personalchef på Härjedalens kommun.

Anmälningarna kommer från olika skyddsombud och när svaret från kommunen uteblivit eller inte varit tillräckligt, i skyddsombudens ögon, för att rätta till bristerna i arbetsmiljön, har de gått vidare till Arbetsmiljöverket.

– Det är klart att det påverkar kommunens varumärke negativt att vi hamnar i dessa situationer. Här måste båda parter ta sitt ömsesidiga ansvar.

Vad beror det på?

– Flera av anmälningarna omfattar socialförvaltningen. Där har vi flera vakanser på chefstjänster och cheferna har också i många fall väldigt stora personalgrupper och då kan det vara svårt att få kommunikationen och samarbetet att fungera. Det är ingen bortförklaring eller något försvar men en förklaring till att det blivit så här, säger hon.

Fackförbundet Kommunal säger att cheferna har för dålig utbildning i arbetsmiljöfrågor, vad är din kommentar?

– Vi har under de senaste två åren satsat rejält på arbetsmiljöutbildning för chefer och skyddsombud. Men när det saknas chefer och varje chef har för stora personalgrupper är det svårt att få kvalitet i arbetsmiljön för våra medarbetare.  

Socialförvaltningen jobbar med en omorganisation där syftet bland annat är att göra personalgrupperna mindre och mer hanterbara för varje enskild chef. Det jobbas också med att rekrytera till chefsvakanserna och till hösten drar kommunen igång ett aspirantprogram för blivande chefer.

– Jag tror dock att dessa åtgärder sammantaget kommer att göra att vi slipper den här tråkiga situationen vi hamnat i nu med flera anmälningar som följd, säger Britt Paju.