Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pistören dog – nu överklagas lavindomen

/

Den fällande domen efter den uppmärksammade olyckan i Hamra, som kostade en pistör livet, överklagas av Grönklittsgruppen, liftanläggningens ägare.
– Vi delar inte tingsrättens bedömning i ansvarsfrågan, säger Mark Baljeu, VD.

Annons

Det var i februari 2012 som en pistör dog i en lavin i en populär offpist-brant på Hamrafjället. Hamrafjällets Lift AB åtalades för arbetsmiljöbrott och förra veckan dömdes bolaget, som ingår i Grönklittsgruppen, att betala 1,8 miljoner kronor i företagsbot.

Enligt domen hade inte bolaget "i tillräcklig omfattning vidtagit sådana åtgärder som arbetsmiljölagen kräver (...)". Tingsrätten menar att den här händelsen i med största sannolikhet inte hade gått så här illa om det funnits dokumenterade rutiner för arbetet med bedömning av lavinrisker samt om bolaget hade följt arbetsmiljölagens krav.

– Vi menar att vi hade de rutiner som krävs och förväntas av oss. Mannen som omkom var en av Sveriges främsta experter på lavinsäkerhet och höll utbildningar i säkerhet. Det är svårt att veta vad vi mer skulle kunna göra. Det här är en viktig fråga, i ett större perspektiv för hela skidbranschen. Därför vill vi ha den testad, säger Mark Baljeu, VD för Grönklittsgruppen.

Den omkomne mannens familj och bolaget har tidigare kommit överens om en ekonomisk ersättning till mannens två barn. Därför avskrev tingsrätten de yrkanden som fanns på skadestånd. Ersättningen påverkas inte av överklagan enligt Mark Baljeu.

Annons