Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pistvakt drog storpublik till Härdalsyran

Inte mindre än två Ockelboskotrar av klassiskt snitt inramade scenen, där hojtdunken stod strategiskt placerad på Svartliens bardisk. När Sven-E, Jan-E och Olle i Pistvakt drog igång på Härdalsyrans lördagkväll jublade publiken.

Annons

– Vi red på en våg av kärlek, säger Tomas Norström, alias Olle i Pistvakt. Han var mest populär bland autografjägarna och selfiefotograferna nedanför scenen efter showen, även om Lennart Jähkel, Sven-E, också fick skriva en del.

Pistvakt och "The Pjäx Pistols" bjöd på ett riktigt bra drag, fyllt av energi. Publiken sjöng med i de klassiska rockdängorna, omgjorda i Svartlien-tappning. Pistvakt spelade låtar som "Va ä de ni vill" (Whatever You Want), "Om jag kund vrid baks tidn" (If I Could Turn Back Time) och inte minst "Ockelbo 300" (Gimme Some Lovin’).

S:et i Ockelbo S står förresten för "Satans svensk superskoter av sällan skådat slag som (tyvärr) slutats saluföras" enligt Sven-E, storebror i familjen. Kanske står det någon sådan och i någon lada i Lillhärdal?

Tillsammans representerar de tre frontfigurerna i pistvakt, skådespelarna Lennart Jähkel, Tomas Norström och Jacob Nordenson närmare ett sekel av erfarenhet från den svenska film- och teaterindustrin. De gör sina numera folkkära karaktärer från Pistvakt, från början en tv-serie i SVT, med stor trovärdighet och scenvanan och förmågan att engagera en publik märks tydligt, i sång, dans och mellansnack.

– Det är ett tag sedan vi spelade men jag tycker det satt ganska bra, säger Tomas Norström.

Hur skiljer sig det här från ditt arbete som skådespelare?

– Det bygger ju mycket på energi, satsning. Vi går ut på scenen och kör och så får det bli som det blir. Vi ger järnet helt enkelt, säger Tomas Norström.

1500 personer löste in sig på lördagskvällen, då även Willie Lee´s och The Refreshments spelade, de senare tog över direkt efter Pistvakt och fyllde dansgolvet med smittande rockmusik. På fredagen, då bland annat dansbandet Lars-Kristerz spelade, hade yran 800 inlösta.

– Det var längesedan vi hade så mycket folk. Och alla jag träffar tycker att det var ett jättebra arrangemang, säger en mycket nöjd festgeneral, Gunnar Hedin.