Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Populär överlevnadskurs med hållbart tänk

Mjölka kor, klippa får, sätta fällor och samla mat är bara några av sakerna de nya kursdeltagarna kommer få lära sig under den nya kursen Hållbar kunskap på Bäckedal.

Annons

I september startar den nya pilotkursen på Bäckedal efter ett samarbete med skolan, Länsstyrelsen och Lillhärjåbygget. Det finns tio platser men det är betydligt fler som har sökt.

– Det är nog 20-25 som har sökt och det är främst unga, så det kommer bli svårt att göra ett urval. Att den är så populär beror nog på att det här med att driva egen gård är något som ligger i tiden, säger kursansvarige Lars-Inge Lööv.

Poängen med kursen är att deltagarna ska få vara med och lära sig hur det är att driva och sköta om en gård med traditionella metoder under ett års tid. De ska bland annat sköta om djuren, lära sig olika konserveringsmetoder, sätta fällor som ripsnaror, plöja, harva och så med häst, lära sig olika hantverksmetoder och allt som hör till att driva en gård.

– I dag är det många yngre som vill köpa sig en egen gård, det är lite populärt. Och i den här kursen får de lära sig hur det är att driva en under ett helt år, säger Lars-Inge Lööv.

Delar av utbildningen kommer utgå från Lillhärjåbygget, som är ett fjälljordbruk som ligger i sydvästra Härjedalen, och är Sveriges enda fjälljordbruk i ett väglöst land. Där kommer de delta i arbetet på gården utan bekvämligheter.

– Det enda som jag gruvar mig lite för är att alla ska klara av att vara där, det kan nog bli tufft tror jag. Samtidigt ska det bli jättekul att förmedla min kunskap som jag fått från barndomen, jag är uppväxt med fjälljordbruk och självförsörjning, säger Lars-Inge Lööv.