Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prasamsa Aryal är Härjedalens Lucia

Det blev 16-åriga Prasamsa Aryal som röstades fram till årets lucia i Härjedalen, efter årets luciaturné runt om i landskapet.
– Jag blev helt chockad, jag hade aldrig trott att det skulle bli jag, säger hon.

Annons

På måndagskvällen, när Prasamsa Aryal tog en promenad i kvällsmörkret, fick hon ett sms från Gun-Lis Bergman, Tidningen Härjedalens luciageneral. Då var rösterna sammanräknade. Tidigare besked var att runt åttatiden skulle de sju luciakandidaterna samtidigt få reda på vem som blivit framröstad till 2015 års lucia i Härjedalen.

Men i sms:et stod bara "Hej".

– Det tog några minuter till, sedan fick jag ett nytt sms från Gun-Lis. Där stod det "Jag räknar röster". Då tänkte jag att hon jäklas med oss, säger Prasamsa när TH uppvaktar med luciatårta och blommor på tisdagskvällen.

Och visst gjorde hon det. Gun-Lis Bergman höll luciakandidaterna på helspänn men till slut skickad hon beskedet. Prasamsa Aryal är årets lucia.

– Jag blev helt chockad. Och jätteglad såklart. Jag hade aldrig trott att det skulle bli jag, även om jag hoppades på det.

Prasamsa ringde hem till mamma Kamala som först hade lite svårt att höra vad dotter sa.

– Det lät nästan som att det hänt en olycka och jag tänkte, Gud vad har hänt! berättar hon.

Prasamsa Aryal är 16 år gammal och går naturprogrammet på gymnasiet i Sveg. På fritiden spelar hon fotboll och sjunger i kör. Familjen kommer ursprungligen från Nepal och Prasamsa kom till Sverige som nioåring.

– Första gången jag såg lucia förstod jag inte riktigt vad det var. Men sedan har jag varit med i luciatåg flera gånger och jag tvekade inte att vara med när min syster nominerade mig till Härjedalens lucia, säger hon.

Blev det som du förväntade dig?

– Det blev roligare än jag förväntat mig. Jag trodde inte att vi skulle vara tillsammans så mycket. Vi har haft jättekul tillsammans i bussen och så, ätit mycket pepparkakor och fikat. Och det har varit jättefint att sjunga på så många platser. Speciellt på äldreboendena, de äldre har blivit så glada när vi kommit och de har sjungit med och så.

Härjedalens lucia arrangeras av Tidningen Härjedalen i samarbete med Mö Finns, en lokal stödförening för cancerdrabbade familjer i Härjedalen. Under fredagen och helgen avslutas luciaturnén med besök på flera äldreboenden i Ytterhogdal, Sveg och Lillhärdal. Kröningen är öppen för alla och blir i Svegs kyrka 19:00 på fredag. Förutom lucia och tärnor spelar också musikgruppen Rö[email protected] Kröningen besöks också av Yvonne Henningsson, som var Härjedalens lucia för 50 år sedan. Hon är också veckans härjedaling i dagens TH.

Det finns flera möjligheter att se luciatåget på andra platser under fredagen. 11:45 på Ica i Sveg, 12:00 på restaurang Björnen, 12:30 på Mysoxen, 14:00 på Coop och 14:15 på Medborgarhuset. De sju luciakandidaterna deltar också luciafirandet på söndag 16:00 i Lillhärdals kyrka tillsammans med Lillhärdals lucia och lokala sångare.

– Det är lite nervöst. Det är ganska stort. Men det har verkligen varit jätteroligt och jag tror det ska gå bra, säger Prasamsa Aryal.