Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Premiär för Helga och Härjulf

/

Den första upplagan av skoltävlingen Helga och Härjulf gick av stapeln på Söderåsen i Hede under tisdagen. Cirka 160 elever fanns på plats.

Annons

– Riktigt kul att så många är intresserade. Det här arrangemanget motsvarar Härjulfa på skidor, men nu gäller det friidrott, säger Margareta Revelj som tillsammans med Daniel Grinde håller i arrangemanget.

Båda är lärare på Sonfjällsskolan och kunde konstatera att det finns ett friidrottsintresse bland eleverna. Många fina resultat gjordes under en dag som bjöd riktigt fint väder. Dessutom på en anläggning som har länets finaste allvädersbanor.

– Otroligt bra och vilka banor det är här i Hede, sa Janne Rawald som fått med sig över en busslast med elever från Funäsdalens skola.

Han berättar att föreningar och privatpersoner med hjälp av entreprenörer nu ska ta ett krafttag med Funäsdalens IP. Det är viktigt med idrott menar de och vill göra Funäsdalens IP användbar. Det är den inte i nuvarande skick.

– Nej, vi ska försöka fixa till det värsta. Den här dagen visar att det finns ett intresse och det är lite skamligt att idrottsplatsen i Funäsdalen är i så dåligt skick, säger Janne Rawald.

Han och många andra på Söderåsen i Hede kunde bland annat glädjas åt att det finns talanger. En sådan är niondeklassaren Isak Drachawong som seglade över ribban när den låg på 171 centimeter. Därmed slog han Janne Wagenius 40 år gamla skolrekord i Funäsdalen. Janne från Flon hoppade 170 centmeter 1975.

– Isak är en begåvning, jag gav honom några tips förra veckan. Man kan ju undra hur bra han blir om han får rätt träning, säger Janne.

Isak själv är mest förvånad att det gick så bra.

– Är egentligen ingen tävlingsmänniska och har inte tränat så mycket. Men visst var det kul att slå ett gammalt rekord.

Elever från Hede, Vemdalen, Funäsdalen, Lofsdalen och Lillhärdal fanns på plats. Sveg och Ytterhogdal saknades.

– Synd att alla skolor inte var representerade, men vi hoppas att de kommer nästa år, säger Margareta Revelj.

Grenarna som kördes var 60 meter, 800 meter, stafett, höjd- och längdhopp.

– Nästa år ska vi även ta med kastgrenarna, säger Margareta Revelj.

Annons