Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

PRO Hede-Vemdalen

Onsdagen den 12 september firade föreningen 60 år på Lövåsgården i Vemdalen.

När medlemmarna anlände bjöds det på en välkomstdrink och det vanliga ringlotteriet.

Ordförande Anita Nordén kunde hälsa cirka 100 gäster välkomna, däribland från distriktet, ordförande Leif Persson och Elsy Sandbom, från PRO Sveg ordförande Axel Thunell och från PRO  Ytterhogdal ordförande Göran Andersson och Solveig Haugen samt två före detta ordföringar i PRO Hede-Vemdalen, Ragnar Dahlsten och Ivar  Carlsson.  Anita Nordén berättade lite om föreningens nuvarande verksamhet, att föreningens första ordförande var Evert Ljusbergs far Carl Ljusberg, att hon är den 11:e ordf i ordningen och den första kvinnan och som nu varit ordförande i 16 år.

Leif Persson höll ett anförande om vad PRO står för – lära, skapa, umgås, påverka och upptäcka - och att det är en stor och inflytelserik organisation som kan påverka politikerna på ett för pensionärerna positivt sätt. Han överlämnade en gåva från distriktet.

Axel Thunell och Göran Andersson överlämnade också gåvor från respektive PRO-förening,

Ivar Carlssson berättade lite om föreningens första 40 år. Pensionärsföreningen bildades i maj 1957 och anslöt sig till SPF, men i april 1958 gick man ur SPF och sökte inträde i PRO.

Föreningen hette då PRO Hede, men föreningen växte och fick medlemmar från hela gamla Hede kommun och i september 1993 beslutades att föreningen skulle heta PRO Hede-Vemdalen.

Efter detta  äntrade Dan Regnander scenen och bjöd på 45 minuters härlig musikunderhållning med sång, dragspel och synt.

Därefter var alla hungriga och festkommittén dukade fram gubbröra på hembakat brunt bröd följt av potatisgratäng med kalkon och grönsakssallad.

När alla ätit färdigt blev det allsång under ledning av våra egna musikanter Artur L, Ragnar S och Ragnar W med sånger ur vårt eget allsångshäfte.

Under tiden dukades borden av och smarriga tårtor sattes fram och till dessa så klart kaffe. Lotteridragning på det sålda lotteriet företogs och alla 15 vinster fick nya ägare.

Dagen avslutades med att Anita Nordén tackade för dagen och alla for hem mätta och belåtna.

Den 15 augusti företogs en bussresa. Resan påbörjades i Hede och via Vemdalen,  Svenstavik , Oviken och Hallen landade vi i ångaren Östersunds hemmahamn Arvesund.

Efter att vi strosat runt, fotograferat den för oss ovanliga utsikten med vatten och besökt  ångaren Östersund bjöds vi in till serveringen för att inta en mycket välsmakande lunch.

Efter det var vi redo för en rundvandring på museet och där fanns mycket att titta på. Det speglar vardagslivet från slutet av 1800-talet till nutid. En fantastisk skapelse som är gjord nästan helt ideellt, och inga förbudsskyltar ”rör ej ” fanns.

Hemresan gick sedan över Östersund där det blev ett uppehåll i Lillänge.

Vi tackar vår researrangör och busschaufför för en lyckad resa.

Åke Nilsson