Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Radio och TV kan slås ut av branden som hotar radiomasten i Sveg

 
Sommartorkan 2018
Visa alla artiklar

En annalkande skogsbrand hotar radiomasten i Sveg. Om masten faller riskerar viktiga lokala meddelanden till allmänheten att inte kunna sändas ut.

Annons

Räddningstjänsten tar allvarligt på hotet mot radiomasten i Sveg. Om masten slås ut av skogsbranden försvinner en viktig informationskanal till allmänheten.

– Det är klart att det är allvarligt för vi tappar en kommunikationsväg till allmänheten. I ett sånt här läge känns det viktigt att vi kan kommunicera så fritt som möjligt med de som befinner sig i området, säger Johan Wickenberg, inre befäl på räddningstjänsten.

Om radiomasten slås ut hänvisar Johan Wickenberg till räddningstjänstens facebooksida, rtjamtland.se och till krisinformation.se.

– Och om mobilen fungerar kan SOS sända ut VMA (viktigt meddelande till allmänheten) åt oss via SMS.

Räddningstjänsten har just nu personal på plats vid radiomasten i Sveg för att försöka säkra den mot den skogsbrand som nu närmar sig.

– Vi lägger resurser på att skydda den här masten och har ett gäng där uppe som försöker bränna av marken runt masten för att klara den när väl branden kommer fram, säger Johan Wickenberg.

Just nu är brandfronten cirka 8 kilometer från radiomasten men det är ett avstånd som branden fort kan äta upp enligt Wickenberg.

– Igår under dagen spred sig branden 6 kilometer och vi får se om den sprider sig lika mycket idag. Då är det bara ett par kilometer kvar innan det här dygnet är slut, så det går ganska fort.

SVT Nyheter Jämtland rapporterar att Teracom, som äger masten, utrymt och att de stänger ner en rad tjänster. Det innebär att flera lokala radio och tv-sändningar i Härjedalen bryts. I nuläget fungerar endast P4 Sveriges radio samt SVT1 och SVT2.

– Vi har följt räddningsledarens rekommendation i området och utrymt vår personal på plats, säger Niklas Vange, pressinformatör på Teracom, till SVT Nyheter Jämtland.

– Vi får löpande uppdateringar från räddningstjänsten men det är svårt att få en direkt överblick om hur branden sprider sig. Den allvarligaste tänkbara konsekvensen är att tjänsterna slutar helt.

Masten i Sveg är kopplad till flera andra lokala slavsändare i området och enligt SVT påverkas följande kanaler:

Hede: SR P1, P2 och P3 samt TV-utsändningar 

Funäsdalen Funäsdalsberget: SR P1, P2 och P3 

Tänndalen: SR P1, P2 och P3 

Tännäs Västra Kröket: SR P1, P2 och P3 

Långå: SR P1, P2 och P3

Läs mer: Info efter Krisledningsnämndens möte från brandstationen i Sveg