Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättegång om misstänkt vargjakt startar

/
  • – Hela historien är olustig. Det är bra att det äntligen blir rättegång och jag stöder mig på det faktum att vi inte gjort något av det som åklagaren påstår, säger Anders Dunder, en av de åtalade männen.

På måndag inleds rättegången mot de fem män från Härjedalen som är misstänkta för vargjakt i Tandsjöreviret. Vi kommer att direktrapportera från Mora tingsrätt.

Annons

De fem männen greps i maj 2012 misstänkta för försök till organiserad vargjakt i Tandsjöreviret mellan Dalarna och Härjedalen. Nu inleds rättegången i Mora tingsrätt, samtliga åtalade för grovt jaktbrott.

Det handlar om vad som skedde den 6 maj för närmare två och ett halvt år sedan. De åtalade männen säger att de befann de sig i området för att spana efter bäver i nysnön, men enligt åklagare Åse Schoultz, förberedde de organiserad illegal jakt på varg.

Efter en stor polisinsats med bland annat helikopter greps männen ute i skogarna utanför Lillhärdal. Någon död eller skadad varg har inte hittats och männen hävdar att de var ute för att förbereda bäverjakt.

Enligt åtalet ska en av de åtalade, en nu 30-årig man, ha letat upp förföljt och ringat in vargarna i området. Som hjälpmedel hade han gps, ett hundhalsband och skoter. Samtidigt ska de andra männen ha väntat - beredda att skjuta.

Männen har hela tiden förnekat detta.

– Hela historien är olustig. Det är bra att det äntligen blir rättegång och jag stöder mig på det faktum att vi inte gjort något av det som åklagaren påstår. Förutom att vi var i området, säger Anders Dunder, en av de fem männen.

Som de övriga åtalade beslagstogs mycket av hans saker vid ingripandet.

– Jag har fått tillbaka en del prylar under tiden. Nu väntar jag på en motorsåg och den spade polisen tog från min bil, säger Anders Dunder.

– Och mina vapen förstås.

Tror du på en friande dom?

– Jag vet vad jag gjort. Men det känns inte alls trevligt att vara åtalad för brott som ger så stränga straff, och när jag läst andra bedömningar tingsrätterna gjort kan jag inte känna mig säker, säger Anders Dunder.

– Vi var helt enkelt på fel plats vid fel tillfälle.

Rättegången hålls i Mora Tingsrätt och pågår i tre dagar. På tidningenharjedalen.se kommer vi att direktrapportera därifrån.

Läs tidigare artikel om Anders Dunder

Åklagare Åse Schoultz om utredningen

Annons