Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Råttlort i samlingslokalen och brist på vikarier - personal anmäler dålig arbetsmiljö till Arbetsmiljöverket

Kraven kan tyckas rimliga. En hemtjänstlokal som inte är en sanitär olägenhet. En normal arbetsbelastning utan risk för psykisk och fysisk ohälsa. Anpassade resurser till de krav som ställs. Men för personalen på Svedjegården i Ytterhogdal är de inte uppfyllda.
Nu anmäls kommunen till Arbetsmiljöverket.

Problemen började, enligt en så kallad 66a anmälan, i maj förra året då Svedjegårdens personal även fick ansvar för hemtjänstområdet i Älvros. Personalen jobbar sedan tidigare både på boendet och i hemtjänsten. Men med ett nytt område räcker inte resurserna till. "När någon är sjuk så får vi ofta inte in någon vikarie, då går vi kort om folk" står det i anmälan till kommunen.

En del vikarier har inte heller delegation att ge medicin och några saknar körkort, vilket gör att bördan ökar på ordinarie personal. "Vi sitter i bilarna cirka 40 timmar per vecka - ohållbart", enligt anmälan.

Det finns en samlingslokal i Älvros för lunch och raster men där har personalen flera gånger sett spår av möss eller råttor. Det är lort som är en sanitär olägenhet och trots flera påstötningar på arbetsgivaren har det inte hänt något.

66a anmälan skrevs i mitten på april och kommunen hade tio dagar på sig att svara, men något svar kom aldrig. Då skickades anmälan vidare till arbetsmiljöverket.

– Jag har precis fått det här på mitt bord, och bestämt datum för inspektion, säger Kerstin Flood som handlägger ärendet på Arbetsmiljöverket, när tidningen når henne på tisdagen.

Den sjunde juni kommer hon till Härjedalen för att inspektera arbetsmiljön för personalen på Svedjegården.

– När det kommer en 66a anmälan är vi skyldiga att fatta ett beslut. Vi lyssnar på skyddsombudet, lyssnar på arbetsgivaren och skaffar oss ett underlag som grund för ett beslut. Det kan vara ett föreläggande om att rätta till bristerna. Ibland kan det vara så att arbetsgivaren hunnit rätta till bristerna när vi gör vår inspektion. Men vanligast är att det blir beslut om någon form av åtgärd från arbetsgivarens sida, säger hon.

Mer: Läs kommunens yttrande om arbetsmiljön för personalen på Svedjegården