Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Recension: Vacker vårkonsert i Svegs kyrka

/

En vacker vårkonsert hölls under lördagseftermiddagen i Svegs kyrka under ledning av organisten och körledaren Bengt Isaksson. Meriterade solister deltog med separata framföranden av verk av bl.a. Mendelssohn, Marcello och Torelli. Aftonen avslutades med Vivaldis Gloria, ett verk som blivit mycket populärt bland körer efter det att de under det tidiga 1900-talet på nytt upptäckts efter att ha legat glömt och gömt i närmare 200 år.

Annons

Konserten började med Helena Holmlunds orgelframförande av Mendelssohns allegro ut hans orgelsonat nr 4. Förutom skickligt framfört, bevisades här vilken utmärkt orgel man har i Svegs kyrka, ofta hörd under korta lunchkonserter framförda av kyrkans egen organist Bengt Isaksson.

Jag blev imponerad av de enkla men vackra arrangemang av svensk folkmusik som framfördes av de unga och mycket kompetenta stråk- och blåsinstrumentalister som deltog i konserten. Diana Lewtak och Andreas Nyberg, violin; Laura Groenstein-Hendriks, viola; Johannes Bergion, cello; Blanca Sans Ballart, oboe; samt vår egen Martin Isaksson, trumpet.

Vårkonserten avslutade med Vivaldis Gloria som sjöngs synnerligen auktoritativt av sångare från Svegs Körsällskap och Härdalskören. Den svårsjungna andra satsen Et in terra pax med långa påfrestande stråfer visade att kören var både väl förberedd och övad. De raskare Allegrosatserna och framför allt tretaktssatsen Domine Fili unigenite gick som en dans och jag kunde vid flera tillfällen känna valstakten stampas i golvet av både sångare och publik. Solopartierna sjöngs av sopranen Lena Moen från Östersund och alten Peter Mellgren. Att ha en manlig altstämma är i vår del av världen är fortfarande ganska sällsynt, men börjar bli alltmer förekommande. Ute i Europa, speciellt i Sydeuropa, hör detta till det vanliga.

Problemen kan ibland komma när en manlig alt sjunger en duett med en sopran. Här kan balansen mellan de två ibland bli något sned, som den nu blev i Sveg, men detta är bara petitesser från min sida.

I allt en underbar konsert under en lika underbar vårkväll i Svegs kyrka.

Jag och den talrika publiken ser fram emot nästa framförande. Det visar framför allt att Sveg inte är något bakvatten i kulturella sammanhang utan finns med där i den musicerande kyrkovärlden där Sverige som helhet är anmärkningsvärt framstående.

Annons