Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regionen tackade nej till norsk hjälp vid bussolyckan utanför Sveg – utreds av IVO

Norsk räddningstjänst erbjöd sig att hjälpa till vid den svåra bussolyckan utanför Sveg, där tre skolelever miste livet. Men Region Jämtland/Härjedalen tackade nej. Nu ska Inspektionen för vård och omsorg utreda regionens agerande, det skriver Dagens Medicin.

Annons

– Ja, det var väldigt många som hjälptes åt. Vi hade full uppbackning från den svenska sidan och i det skedet när vi fick erbjudandet var bedömningen att vi inte behövde mer hjälp, säger Lisbet Gibson, hälso- och sjukvårdsdirektör på region Jämtland/Härjedalen till Dagens Medicin.

Men beslutet har väckt frågor och två läkare har vänt sig till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

”Den hjälp som norsk räddningstjänst skulle kunnat bistå med hade med största säkerhet förkortat tiden som svårt skadade patienter behövt befinna sig på skadeplatsen innan transport till kvalificerad vård”, skriver läkarna i ett mejl till IVO, enligt Dagens medicin.

Tre elever omkom och över 20 personer behövde sjukhusvård, varav fem för allvarliga skador.

Men enligt Olof Englund, distriktsläkare och medicinsk samordnare för primärvården i Region Jämtland/Härjedalen är det inte så konstigt att regionen tackade nej, det säger han till Läkartidningen.

– Hade olyckan hänt i västra Jämtland hade man använt Norge. Då hade Trondheim varit så pass nära. Nu inträffade olyckan två mil söder om Sveg. Då har man 15 mil till Hudiksvall, 15 mil till Mora, Borlänge och Falun och 20 mil till Östersund, säger han.

Till Trondheim är det 27 mil från olyckplatsen och till Uppsala en mil längre, säger Olof Englund till Läkartidningen.

IVO har nu, efter de två läkarnas mejl, öppnat ett tillsynsärende för att undersöka hur Region Jämtland/Härjedalen agerade vid bussolyckan.

Det var den andra april som en buss med 59 personer, de flesta skolungdomar, körde av E45 och välte vid Siksjön strax söder om Sveg. Bussen kom från Skene i Marks kommun och var på väg till Klövsjö där ungdomarna skulle ha åkt skidor under en vecka.