Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regler följs inte och körjournaler saknas

/
  • Folke Bäck är kritisk mot kommunens sätt att hantera leasade bilar.

Personalen följer inte reglerna när de kör kommunens bilar. Det har revisorerna sett när de har granskat hur bilar och arbetsmaskiner används. Nu vill revisorerna att kommunen informerar personalen om riktlinjerna och att alla bilar förses med körjournaler.

Annons

– Den här granskningen tyder tyvärr på att riktlinjerna för hur fordon ska användas inte är tillräckligt kända, säger Folke Bäck, en av kommunens revisorer.

Revisionsrapporten räknar upp många saker som felar: Det saknas körjournaler i Bildning, fritid och kulturs leasingbilar. Körjournalerna i Samhällsbyggnads bilar saknar ofta uppgift om vem som använt bilen och i flera fall saknas även körsträckan. Hos Bildning, fritid och kultur och Miljö och bygg sker ingen uppföljning av körjournalerna. Dessutom saknar kommunen rutiner för digitala körjournaler.

– Vi vill att rutinerna för uppföljning av ekonomi och annat runt leasing av bilar ska bli mycket bättre, säger Folke Bäck.

Revisorerna rekommenderar att alla leasingbilar ska ha körjournaler och att det ska finnas rutiner för hur de digitala körjournalerna följs upp. Kommunen ska regelbundet, gärna varje kvartal, följa upp körjournalerna och dokumentera det arbetet.

Enligt kommunens egna riktlinjer får förvaltningarna endast leasa bilar när tillfälliga behov uppstår och då endast någon eller några enstaka dagar. Trots det finns leasingbilar inom samtliga förvaltningar. I juni förra året fanns 47 leasade bilar i kommunen. Kommunledningen leasade 1 bil, Bildning, fritid och kultur 2, Miljö- och bygg 3, Samhällsbyggnad 20 och Socialförvaltningen leasade 21 bilar.

År 2013 leasade kommunen bilar för närmare 2,2 miljoner kronor. De högsta kostnaderna hade Socialförvaltningen med drygt 1,43 miljoner kronor.

– Vi ska organisera det här bättre och skapa en central trafikcentral. Det handlar mycket om planeringen av hur vi använder bilarna, säger Ola Regnander ekonomichef.

Kommunfullmäktige har beviljat 150 000 kronor för att köpa ett administrativt system som flaggar när bilar ska servas och besiktigas. Kommunstyrelsen har beslutat att alla bilar ska förses med körjournaler.

 

Annons