Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Renoverade liftar och nya offpist-områden – här är något av det som händer på länets skidanläggningar

/

Vad händer egentligen på skidanläggningarna och på fjällen runt om i länet? Vi gjorde några nerslag i de jämtländska skidbackarna.

Annons

BERG

Snart öppnar Skålans skidanläggning "Skålan ski resort" igen. Senast liften gick var i början av 1990-talet och personen bakom den historiska öppningen är Simon Johansson på Fjällgymnasiet som tog på sig uppdraget genom sitt projektarbete i skolan.

– Det har krävts ganska mycket jobb i form av upprensning och renovering av liften och många timmars röjning av gräs och sly i backen, säger han.

Anläggningen bjuder på en backe uppdelad på enbart åkning och en med en liten park där det finns "rails" och ett hopp.

Mer information om öppettider av den väderberoende skidbacken finns på skidanläggningens facebooksida.

KROKOM

Efter att ha varit stängt i några år har Almåsa öppnat för skidåkning igen. Öppettider under vecka 7-8 torsdag-söndag kl. 10-16. Veckorna 9–10 och 12-13 är det öppet varje dag mellan klockan10-16. Kvällsåkning onsdagar kl. 18-21.

STRÖMSUND

I Stora Blåsjön har det hänt saker inför årets säsong. Mellanliften, som är en av fyra liftar, är nyrenoverad med en ny drivstation och dessutom ska Blåsjöns framtid ekonomisk investera i en bandvagn.

– Bandvagnen ska utveckla anläggningen genom att till exempel möjliggöra toppturer på andra toppar där det inte är liftburet, säger Anette Frostfjäll som är kassör i föreningen och fortsätter:

– Det är en stor investering för föreningen men Region Jämtland Härjedalen går in med stöd vilket vi är jätteglada för.

ÅRE

I Åre bygger man vidare på Ambilight snow park med en ny 260 meter lång linje som kommer innehålla ny "raillinje" och nya hopp. I Rödkullen byggs ett skidland med en äventyrsbana och en minipark för de allra yngsta där de kan träna på hopp och åka på boxar.

I vinter lanserar Skistar också en ny tjänst som innebär att man kan få sitt åk filmat i parken. Åkaren ansluter sitt liftkort till tjänsten "My ski star" och därefter filmas hoppet av en fast kamera. Åket hamnar på gästens profil.

I Bydalen har man investerat 8 miljoner i snökanonanläggningen för vintern.

RAGUNDA

Kullstabacken, med sina fyra backar, i Hammarstrand har åter igen blivit något av en mötesplats för lokala skidåkare, turister och bybor. Förra året köptes skidanläggningen av två lokala företagare som har påbörjat en seriös upprustning av hela området.

– Liftspårets upprustning är det mest påtagliga. Det är 27 år sedan liften byggdes och liftspåret har varit brant och ojämnt. Det har nu kraftigt förbättrats och liftspåret är nu slätt och bekvämt att åka i. Vi har även röjt bort sly och annat i backarna, besiktigat liften och låtit uppgradera säkerhetssystemet, säger Roger Säll som är en av de två lokala företagarna.

Förutom detta har skiduthyrningslokalen totalrustats, husvagnsparkeringen snyggats upp och skidskolan har återupptagits. Snösystemet är under kontinuerlig upprustning.

GÄLLÖ

I Gällö ser man fram emot en bra skidsäsong.

– I fjol var tävlingsbacken i Mickelbacken bara öppen en vecka och året innan var den stängd helt. Snö- och köldmässigt har det varit katastrofalt de senaste åren men i år ser det ut att bli bättre, säger Lars Eklund, ordförande i Gällö SK Alpina.

Både bygelliften och knappliften har varit öppna sedan mitten av januari och det beryktade liftspåret i bygelliften är åtgärdad sedan några år.

Ideella föreningen Gällö SK har investerat i den välsorterade skiduthyrningen och byggt ut serveringen Lyan. De har även tagit bort ett par stolpar från barnbacken så det är åkbart hela vägen.

– Vi håller även på att bygga om vattensystemet så att vi får direktpumpning från Revsundssjön i stället för från en tjärn som vi har haft tidigare och som inneburit en begränsning. Detta innebär att snökanonerna kommer kunna gå kontinuerligt tills all snö är lagd i alla backar i stället för att snökanoner körs en vecka och vattenpåfyllning till tjärnen tar en och en halv vecka, säger Lars Eklund.

ÖSTERSUND

I Ladängen och Gustavsbergsbacken i Östersund har man i år öppnat en ny väderstation som visar temperatur, vindstyrka, vindriktning och temperaturstatistik. Informationen uppdateras var tionde minut och går att hitta på www.ostersundsvader.net/GBVader.jpg.

STUGUN

Jannebacken i Stugun är en av länets anläggningar som enbart kör på natursnö. Den ideella föreningen försöker ha öppet så många dagar per år de har möjlighet till och förra året blev det elva dagar.

– Vi kommer att öppna backen bara det kommer lite snö till, men annars ser det bra ut. Vi satte upp ny belysning i fjol och har gjort en större service på liften under sommaren, säger Kenneth Edin om är ordförande i Stuguns alpina skidklubb.

Information om öppettider finns på skidklubbens facebooksida.

HÄRJEDALEN

I Tänndalen har ett nytt offpistområde öppnat. Här finns möjlighet att bygga egna hopp och skapa egna linjer samt två liftar, restaurang samt en ny skiduthyrning. Tanken är att möta efterfrågan från den nya generationens skidåkare som gärna håller sig utanför pisten. 

De senaste säsongerna har Vemdalens skidområde vuxit med sex sexstolsliftar och flera nya nedfarter. Och expanderandet fortsätter. I vinter byts Hovdebanan ut mot en ny expresslift med sex stolar – "Hovde express". Detta fördubblar liftkapaciteten. Barnområdet på Vemdalsskalet får också en ny barnbacke.

I Björnrikes barnområde byggs en ny barnbacke och ett nytt 66 meter långt rullband. Här utvecklas också "Vemdalen snow park".

Fotnot: Detta är ett slumpmässigt urval av skidanläggningar i länets kommuner.

---

Mer från Till Fjälls:

Lokalt och ekologiskt på nytt mathak i skidbacken

Krönika: Det tar tid att bli fjällvan

NOLERVIK: Ansätten är fjället som blomstrar även på vintern

Fjöset på fjället blev familjen Öbergs trygghet

Så kör du säkert på fjället: "Barnen ska sitta bakom dig på skotern"

Annons