Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik: Holmens naturvårdsarbete blir bättre och bättre

I en replik gällande Holmens skogsbruk anklagar Göran Rönning Holmen för att ljuga om hur vi värnar den biologiska mångfalden. Vi ser allvarligt på skribentens anklagan. Vi på Holmen eftersträvar att bruka skogen hållbart och har som mål att alla djur och växter i skogslandskapet ska kunna fortleva.

Skogslandskapet skövlas utan naturhänsyn (24 oktober)

Vi uppskattar Göran Rönnings engagemang för den biologiska mångfalden och delar hans strävan efter att skapa bra förutsättningar för skogens djur- och växtliv. Vi tycker dock att skribenten, som både beskriver felaktigheter och hänvisar till källor som är mer än 30 år gamla, borde efterstäva att ge läsarna en modern och nyanserad bild av det svenska skogsbruket.

Arbetet med naturvård behöver ständigt utvecklas och förbättras. Det jobbar vi med varje dag! Göran Rönning beskriver några situationer där vi på Holmen misslyckats och gjort felaktiga bedömningar i vårt arbete. Detta tycker vi är beklagligt och vi har gjort omfattande åtgärder för att säkerställa att detta inte ska upprepas.

De inträffade händelserna ger dock ingen generell bild av läget i Holmens skogar. Holmens skogsbruk har länge varit certifierat genom FSC och PEFC. Varje år utför en oberoende part en revision av vår verksamhet med fokus på hållbarhet. Under de senaste åren har antalet fel som revisorn hittat minskat. Att en erfaren extern revisor säger att vårt naturvårdsarbete blir bättre och bättre tycker vi är ett bra bevis på att utvecklingen är positiv för vårt naturvårdsarbete.   

Skribenten hävdar att 2 000 skogslevande arter är hotade med hänvisning till rödlistan. Rödlistning är ett system som utvecklats för att utvärdera och bedöma tillståndet för arter i naturen. Listan tas fram av ArtDatabanken. I sin rapport från 2015 säger de att cirka 540 skogslevande arter är hotade och att en av de viktigaste anledningarna till det är hur vi brukade skogen fram till 1990-talet.

I takt med att skogbruket moderniserats ser vi att många viktiga faktorer för den biologiska mångfalden förbättrats till exempel ökar andelen gammal skog. Idag finns det hela 1,8 miljoner hektar gammal skog i Sverige!

Skogsdebatten fastnar tyvärr ofta i diskussionen om skydd av enskilda arter eller vissa områden. Höjer vi blicken är världens enskilt viktigaste miljöfråga klimatet eftersom stora temperaturhöjningar påverkar alla delar av vår natur.

Till exempel skulle en temperaturhöjning få en stor inverkan på de flesta arter i det svenska skogslandskapet. Skogsbruk är klimatsmart! Under alla år som skogen växer binder den koldioxid. Produkter från skogen gör extra stor klimatnytta när de ersätter mindre klimatvänliga produkter så som plast, betong och stål. Ett aktivt och hållbart skogsbruk har därför mycket stor betydelse för både samhällsekonomin och klimatet.

Om Göran Rönning har fler synpunkter på Holmens skogsbruk är han välkommen att diskutera detta vidare med oss personligen.

Anders Lindkvist, distriktschef Holmen Skog

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel