Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte en rivning – ändå "bara" OS-silver till Peder Fredricson

/

En stilryttare och gentleman. Och från och med nu, efter en rasande spännande omhoppning, har han bland det finaste man kan uppnå som idrottsman: En olympisk medalj.
Peder Fredricson och All In tog silver och var 53 hundradelar från hela härligheten och Sveriges andra OS-guld i Rio de Janeiro.

Annons

Det har legat i luften hela veckan, från den första kvalomgången till den tredje och sista och över kvällens två finalomgångar.

Han har det som krävs. Hästen har det som behövs. Tillsammans har de i Deodoro visat att de är ett av världens främsta ekipage just nu. På sex rundor rev de inte ett enda hinder. De var de ensamma om i det 76 ryttare starka startfältet som gick in i kvalet i söndags.

Men tid är inte bara pengar, tid är också skillnaden mellan guld och silver. Britten Nick Skelton på Big Star var 53 hundradelar av en sekund snabbare i omhoppningen.

Kanadensaren Eric Lamaze på Fine Lady 5 tog bronset.

Fredricson var bara 20 år när han fick plats i OS-laget i fälttävlan i Barcelona. Han gick snart över till hoppning och tolv år senare var han ankaret i silverlaget i Aten med Magic Bengtsson.

Då nådde han – fram till fredagen den 19 augusti – sin främsta individuella placering i ett mästerskap när han precis missade bronset och kom fyra.

Tydligen är modellen att satsa mot ett OS var tolfte år.

För fyra år sedan följde han frun Lisen och brodern Jens och deras äventyr i London. Vid fyllda 40 kände han att det var dags för en ny satsning mot toppen. I Belgien, på familjen Philippaerts gård, hittade han All In och det var kärlek från första ögonkastet.

– Det räckte med ett språng, sedan visste jag att han var dubbelt så bra som alla andra. Det fanns något extra hos honom som man väldigt sällan känner.

Och som han sade för några dagar sedan.

– Jag kunde inte drömma om att det skulle bli en sån här utveckling. Man köper många hästar som man tror på, men det är inte alla som går en spikrak kurva uppåt, som han har gjort sedan första dagen.

Fredricson är något av en konstnärssjäl men samtidigt också en strukturerad, fast beslutsam herre som ned till minsta detaljnivå gör allt för att lyckas på hästryggen. Han noterade tidigt All Ins känsliga sida. Emellanåt blev valacken spänd och drabbades av muskelkramper, så kallad korsförlamning.

Lösningen? Galoppträning, ändrad foderstatus och regelbunden, daglig motion. Det lade grunden till valackens utomordentliga uthållighet.

Själv har Fredricson varit oerhört fokuserad och inte avvikit från sin linje.

– Man ska bara hålla sin plan. Det är mycket kring ett OS, media, man bor med andra, man har ackrediteringar, man ska åka buss till allt. Det man ska komma ihåg är att vi ska göra det vi gör varje helg, komma in på banan, värma upp, bara hålla rutinerna.

– Vi gör vår grej och så får vi se hur långt vi når. Börjar man oroa sig för vad som kan gå fel finns det inget slut på saker man kan rada upp, sade han när han kom till Rio.

Annons