Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Historiskt mästerskap för Einarsson – "Känns att det är något större"

Artikel 2 av 2
SM-veckan sommar 2016
Visa alla artiklar

För första gången någonsin är Islandshästridning en del av SM-veckan.
Ett faktum som en av sportens stjärnor – Gudmundir "Gummi" Einarsson från Östersund – hoppas kan lyfta sporten ytterligare.
Och öka folks medvetande om den speciella hästrasen.
– Ryktet för islandshästen är lite det där att den är en gullig ponny som alla kan rida på, men så är inte fallet, säger Einarsson när Sporten träffar honom i Norrköping.

Annons

Ifjol vann han VM och han har otaliga svenska mästerskapsmedaljer i ryggsäcken. Det är dock först i år som Östersundsstjärnan Gudmundur Einarsson får delta i ett Svenskt mästerskap som har officell SM-status.

Det var i slutet av förra året som Riksidrottsförbundet tog det historiska beslutet att Svenska Islandshästförbundet numera får arrangera mästerskapstävlingarna SM och DM under officell RF-flagg.

För första gången någonsin är därmed islandshästridning en del av SM-veckan. Något som betyder mycket för sporten, menar Einarsson, när Sporten träffar honom efter torsdagens tävlande i Norrköping.

– Det blir positiv media där det vi håller på med får uppmärksamhet. Det är naturligtvis en fördel, säger Einarsson och fortsätter:

– Ryktet för islandshästen är lite det där att den är en gullig ponny som alla kan rida på, men så är inte fallet. Visst är det en gullig häst, men är man uppe på den här nivån, absolut elinivå, då är det inte en häst som man sätter mormor på, så att hon kan skritta i skogen. Även om de hästarna finns, så klart.

Märker du någon skillnad i år?

– Än så länge märker man inget. Det är uttagningar och så vidare. Men man vet, och man ser er springa med kameror, så det känns att det är något större än vanligt.

Tror du att sporten kommer att växa i Sverige?

– Mja... den växer kanske inte nu direkt, men uppmärksamheten och reklamen gör att den blir större. Och den växer succesivt hela tiden. Och det kan bli lite skjuts, just nu.

Du har många SM-medaljer sedan tidigare. Skulle det betyda något extra att ta ett guld nu när det är ett officiellt mästerskap?

– Ja, självklart. Det är ju jättestort. Det är ju en individuell sport där man tävlar mot sig själv och sina konkurrenter. Men om man kan bidra till att sporten blir mer intressant att rapportera om i det stora hela, då är det jättebra.

Med sig till Norrköping har Gudmundur Einarsson en relativt ny tävlingshäst, Hrimnir från Valne Gård, som han har fött upp själv. De inledande svaren, efter de två första grenarna, har varit positiva, menar han.

– Jag ville inspektera och se vad han kan göra. Det här är hans första SM och han har redan, i de här två grenarna, levererat överraskande bra. Han har gjort en superbra debut.

Var du osäker på var han stod inför mästerskapet?

– Nej, inte osäker. Men jag hade kanske inte förväntat mig att han skulle kunna leverera det här resultatet.

Einarssons trogne springare, Sproti, är också med under mästerskapet och det är med honom de stora guldchanserna finns i paradgrenen stilpass och hans världsmästargren 250 meters passlöp.

– Där har jag naturligtvis ganska höga krav. De är i riktining mot guld och inget annat.

Stilpasstävlingen går av stapeln på torsdagskvällen medan 250 meters passlöp-tävlingen avgörs på lördag och söndag.