Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VM-profiler nobbar nya proffsligan

/
  • Anna Borgqvist, Erika Grahm och Annie Svedin. Brynäs-, Modo- och Sundsvallsspelare som ser ut att stanna i Sverige ett tag till.

Förra veckan presenterades en ny unik proffsliga för damer:
National Womens Hockey League i USA.
Många svenska VM-spelare var snabbt positiva till den amerikanska satsningen.
Men lockar ligan redan hösten 2015?
– Det blir inte nästa säsong i alla fall, säger Modos forward Erika Grahm.
– Just nu känns inte som något jättealternativ, säger Riksseriens bästa back Annie Svedin.

Annons

Alla verkar överens om att NWHL är ett viktigt och bra steg för utvecklingen av hockeyverksamheten för damer.

Men även om de svenska VM-profilerna som vi har pratat med får ett erbjudande från den nya proffsligan så är det långt ifrån självklart att de tar steget över till Nordamerika.

– Det är kanonbra att den startar, säger Sundsvallsbacken Annie Svedin men tillägger:

– Nej, jag har ju varit där borta. Svårt att säga, men just nu känns inte som något jättealternativ. Jag trivs hemma i Sverige och har varit fyra år där borta så ett tag på hemmaplan skulle vara skönt. I framtiden får vi se, man vet aldrig.

Modos Erika Grahm gjorde succé under VM-turneringen i Malmö med fyra mål och en assist i gruppspelet.

Grahm har ett år kvar på kontraktet med Modo, men det finns en klausul som gör att det kan brytas.

– Jag vet inte hur jag ska göra, men jag fokuserar inte på det heller utan jag är bara här och nu och när jag kommer hem får vi se hur jag gör.

Men NWHL blir det inte även om frågan skulle komma, slår Grahm fast.

– Det är absolut intressant, men jag tror att de kommer att fokusera på sina egna spelare där borta nu i början. Jag har förhoppningsvis många år kvar på min karriär så någon gång skulle det vara jättekul att åka över och spela, men det blir inte nästa säsong i alla fall.

Ligan kommer att bestå av fyra lag från de nordöstra delarna av USA. Det handlar om The Buffalo Beauts, Boston Pride, New York Riveters och Connecticut Whale.

Enligt uppgifter i media förra veckan kommer varje lag att ha 270 000 dollar, omkring 2,3 miljoner svenska kronor, för att betala löner till spelare och ledare.

Dessutom ska spelarna slippa lägga pengar på sin egen utrustning i ligan som väntas starta i oktober och spelas till mars.

"Det här ska vara en professionell liga och tjejerna kommer att tillhandahållas utrustningen", sade en av grundarna, Dani Rylan, i en artikel i Yahoo sports.

Brynäs-forwarden Anna Borgqvist fick stora rubriker efter att ha gjort fyra mål i en och samma match mot Tyskland under VM. Hon tycker att det är jättekul att ligan startar, men:

– Personligen för mig så pluggar jag på högskola så det är inget alternativ för mig just nu, men det är jättebra för damhockeyn.

Hur skulle du tänka om du fick frågan?

– Just nu måste jag prioritera skolan, men när jag är klar med den får man se vad som händer. Jag har två år kvar, säger Borgqvist som pluggar i Gävle.

Hon fortsätter:

– Det beror ju på hur professionellt det blir och så, men det är ju bra hockey där borta så det är klart att det kan locka i framtiden.

Riksserieföreningens ordförande Lars Johansson, också tränare i riksserielaget Sundsvall, är inte orolig för att den svenska högstaligan ska påverkas.

– Vi får se hur det går för dem i Nordamerika först. De har provat ungefär samma sak tidigare. Sedan tror jag att de kommer att fokusera på Nordamerikanska spelare eftersom de har så många duktiga där borta redan, säger Lars Johansson.

Annons