Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ris och ros till sommarens ölnyheter

/
  • Fem riktigt bra nya öl har tagit plats i Systemets hyllor.

13 nya öl har 1 juni tagit plats på Systemet för att under sommaren konkurrensutsätta de som redan finns i det ordinarie sortimentet.

Annons

Här finns några riktigt delikata öl liksom flera helt onödiga, anonymt karaktärslösa, varianter av tråkigaste slag. Kul är att det faktiskt går att göra riktigt goda och smakrika öl med relativt låg alkoholstyrka om man inte snålar med malt- och humleinnehållet. Två klockrena fynd med behaglig alkoholstyrka finns bland nyheterna, där mellanölssvaga belgaren Mohawk Anything Gose imponerar stort, liksom göteborgska Dugges All The Way Session IPA.

Mest kontroversiellt är illsura, spontanjästa 3 Fonteinen Oude Geuze som bara kan rekommenderas till de verkliga surölsfantasterna. En del andra nyheter kan passera som törstsläckare men är inget för mer djupsinniga smakanalyser. Och varför dricka ointressanta, anonyma öl när det finns så många spännande och goda?

Nya öl på Systemet:

FYND – bästa köp

New York Lager, 5,2 %, Danmark

Karaktär: Bjuder på en rik, stor, knäckigt sötmaltig smak med blommig och fruktig cascadehumleton med längd och viss beska. Ett riktigt gott och karaktärsfullt lageröl med överraskande stor kropp trots tämligen låg alkoholhalt.

Systembolagsnummer: 1599 Pris: 40 cl/22,30 kr

Mohawk Anything Gose, 3,8 %, Belgien

Karaktär: Imponerande stor och komplex smak trots mellanölsstyrka. Är gjort på en mix av korn- och vetemalt, koriander, havssalt (!) och aromatisk, amerikansk humle med inslag av torkad frukt i mycket tilltalande munfyllande, frisk förening. Imponerande!

Systembolagsnummer: 1375 Pris: 33 cl/23,20 kr

Bra köp – mycket för pengarna

Rådanäs Lageröl, 5,4 %, Sverige

Karaktär: Exponerar en sötmaltig inbjudande doft som går igen i den brödiga, generösa smaken med tydliga inslag av aromatisk amerikansk humle och med markerad beska. Ett riktigt gott lageröl med finess och karaktär.

Systembolagsnummer: 1562 Pris: 33 cl/19,90 kr

Dugges All The Way Session IPA, 4,2 %, Sverige

Karaktär: En lättdrucken, alkoholsvag, men ändå överraskande karaktärsfull IPA med tydliga amerikanska förtecken av torkad frukt, barrskog, grapefrukt och med accentuerad, behagligt kvardröjande, humlebeska.

Systembolagsnummer: 1674 Pris: 33 cl/19,90 kr

Imperial Barley Wine 2012, 10 %, Storbritannien

Karaktär: Bärnstensfärgad vacker färg och med stor, sötmaltig, chokladig smak i en glycerolfet, smuttstil med torkad frukt, fikon, knäck och sirap i den långa, komplexa smakbilden. Bäst på egen hand och möjligen till riktigt smakrika mörka kötträtter.

Systembolagsnummer: 2146 Pris: 33 cl/39,90 kr

Prisvärt

Arboga Ekologisk Lager, 5 %, Sverige

Karaktär: Viss maltkaraktär, men försvinnande liten smak med kort slut utan humleinslag eller efterbeska. Kan dock passera som gräsklipparöl.

Systembolagsnummer: 1331 Pris: 50 cl/14,40 kr

Grebbestad IPL, 6 %, Sverige

Karaktär: Rätt tät humle/malt-karaktär i välgjord, tydligt humlebeskt, men ändå inte helt övertygande stil för prisnivån.

Systembolagsnummer: 1330 Pris: 33 cl/23,90 kr

Ej prisvärt

Norrlands Guld Ljus EKO, 4,7 %, Sverige

Karaktär: Försynt maltton, klent humlat utan förnimbar beska i ointressant och finesslös törstsläckarstil.

Systembolagsnummer: 1488 Pris: 33 cl/11,30 kr

Skovlyst Birkebryg EKO unfiltred, 5 %, Int märke

Karaktär: Vekt, obestämt i enkel veteölstil med viss sötma.

Systembolagsnummer: 1564 Pris: 33 cl/16,20 kr

Negra Modelo, 5,4 %, Mexiko

Karaktär: Mörk lager med en farinsockrig, lätt smak med ytterst blyga humle- och maltinslag. Kan fungera till kryddiga rätter, men ensamt ytterst tråkigt.

Systembolagsnummer: 1628 Pris: 35,5 cl/16,90 kr

Saison Dupont Biologique, 5,5 %, Belgien

Karaktär: Ljushyllt maltighet i syrlig och lätt stil utan förnimbar beska. Ointressant även i surölsgenren och för dyr törstsläckare.

Systembolagsnummer: 1614 Pris: 75 cl/54 kr

Corsendonk Mixpack, 6,7 %, Belgien

Fyra olika belgiska öl i mixad kartong: Blanche Witbier, Pater Dubbel, Agnus Trippel och Rousse Amber Ale. Dock roligare på papperet än i munnen.

Systembolagsnummer: 1572 Pris 4 x 33 cl/99,60 kr

3 Fonteinen Oude Geuze, 6 %, Belgien

Karaktär: Illsurt citruslikt spontanjäst öl med drag av kartiga gröna äpplen, askorbinsyra och torkat gräs. För dyrt och endast för verkligt masochistiska surölsnördar.

Systembolagsnummer: 1622 Pris: 37,5 cl/59 kr

Föredrar du rosévin? Här får du tipsen.

Annons