Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rofylld trädgårdsoas

Dold från omvärlden är Helen och Jan Fredricksons prunkande trädgård. När man kliver in genom dörren på deras trivsamt inredda enplansvilla kan man bara ana vad man snart kommer att få upptäcka: en oas i villaområdet.

Helens trädgårdsintresse startade när hon som barn skaffade krukväxter och pysslade om, och inspirationen till en egen trädgård väcktes i hennes gammelfarmors trädgård i Nor utanför Järvsö, som var fantastisk. När hon bildade familj och köpte huset på Gränsgatan 40 på 90-talet var trädgården först vilande, men på 2000-talet började formandet av trädgården ta fart på allvar. Flera plantor har hon hämtat från sin gammelfarmors trädgård för flera år sedan, numera står den tyvärr såld och orörd. Ett jättestort träd vid staketet har de hämtat därifrån, Helen berättar att det är ett Krikonträd som nog kommer att ge frukt för första gången i år – det blir gulbruna plommonliknande frukter med jättegod smak.

– Det är väldigt rogivande med en riktig trädgård, och det behöver inte vara så mycket jobb. Och när man rensar ogräs kan man passa på att rensa tankarna samtidigt, säger Helen.

Hon tycker att trädgårdsarbetet fungerar som terapi, när hon blev sjukskriven i början av 2014 på grund av en skada, ökade intresset ytterligare för trädgården – det tog fokus från det onda.

I trädgården finns en damm med guldfiskar (som går i dvala över vintern, dammen blir aldrig bottenfrusen). På natten hörs det porlande ljudet från vattenfallet in till familjens sovrum, och Helen intygar att det är mycket rogivande.

De odlar bland annat pioner, gul daglilja, lavendel, rosor, flera sorter av akleja och kransveronika.

Det är säsong för Helens favoritblomma pion just nu, de vackra blommorna står i full blom och breder ut sig på flera olika platser i trädgården.

De har byggt och planerat trädgården helt själva, och deras två barn har även de hjälpt till. Jan är elektriker, och har fixat filter och pumpar till dammen, och belysningen i trädgården. Härnäst ska de sätta upp ytterligare en spaljé vid en häck, för att växterna där ska synas och framträda mer.

Dottern Jennifer kommer hem och TH frågar hur det varit att växa upp med en så fin trädgård:

– Det har väl varit ganska härligt om man säger så! Man mår ju bra om man har fint omkring sig. Det känns som ett Ernstcitat skulle passa bra nu, avslutar hon intervjun.