Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S i Härjedalen säger NEJ! till Stornorrland

Ett kraftfullt rungande nej. Även om det skulle innebära tack och adjö Jämtland. Det är budskapet från Härjedalens Socialdemokrater när det gäller region Stornorrland.

– Vi tycker att det är viktigt att inleda dialog även söderöver, säger Härjedalens socialdemokratiska kommunalråd, Gunilla Zetterström Bäcke.

– Om man tittar på arbetskraftspendlig, infrastruktur eller varifrån turisterna kommer från till Härjedalen så är det mer naturligt med ett samarbete söderut, än att ingå i en region Stornorrland, säger hon.

Frågan är het inom partiet och i hela länet. Till helgen har Socialdemokraterna i Jämtland/Härjedalen partikongress, där kommer frågan upp. Region Stornorrland är också en av punkterna i den allmänpolitiska debatten på kommunfullmäktige kommande måndag och redan ikväll (måndag) besöker två S-toppar Härjedalen för att diskutera frågan med alla som är intresserade.

Riksdagsledamoten Kalle Olsson och Östersunds kommunalråd AnnSofie Andersson reser runt i länet för att fånga folks uppfattningar om en framtida ny regionindelning.

Men Härjedalens arbetarkommun har sin uppfattning klar. Nej till ett Stornorrland, även om det skulle innebär att lämna Jämtland i sticket.

– Dialogen i frågan har utgått från länsgränserna. Vi tror att det är viktigt att titta på hur de förslag som finns slår mot enskilda kommuner och ta hänsyn till det. Det är säkert viktigt på flera håll i Sverige, säger Anna-Lena Andersson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Hon lyfter även fram sjukvården, framförallt mer avancerad på universitetssjukhusen, som ett viktigt argument för att Härjedalen borde ingå i en region söderut, istället för Stornorrland.

– Det är både närmare och framförallt betydligt enklare att ta sig till Uppsala än till Umeå. Därför borde vi höra dit. Det handlar om tillgänglighet, säger Anna-Lena Andersson.

Både Centern och Liberalerna i länet har sagt nej till förslaget om en region Stornorrland, som finns i indelningskommitténs utredning, där de fyra nordligaste länet bildar region.

Fotnot: Måndag den 11/4 18:30 hålls Socialdemokraternas möte om Stornorrland, på Folkets Hus i Sveg. Det är öppet för alla.

Läs mer: Landshövdingen ser andra alternativ som bättre

Läs mer: Insändare - är det nu dags att tapetsera om Sverige?