Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S, V och VH sa nej till översyn av socialtjänsten - "Det behövs inte"

Den bild som målats upp när det gäller arbetsmiljön inom socialtjänsten stämmer inte menade S-politikerna Anna-Lena Andersson och Göran Pålsson.
– Ta upp ansiktet ur sanden och ta ansvar, annars är ni inte trovärdiga, kontrade politiske vilden Billy Anklew.

Annons

Det var under måndagens kommunfullmäktige frågan om hur det fungerar inom socialtjänsten i kommunen kom upp. Billy Anklew hade lämnat en motion där han vill att verksamheten inom socialförvaltningen fungerar och genomföra förändringar om så krävs.

Han påtalade att något måste göras för att åtgärda de brister som finns när det gäller arbetsmiljö och arbetsklimat samt ledning av hela verksamheten.

– Innan jag skrev den när motionen hade jag pratat med folk som slutat sina anställningar. De har nu samma jobb i andra kommuner och mår bra. Det gjorde de inte med Härjedalens kommun som arbetsgivare, sa Billy Anklew.

– Bland annat upplevde vissa att de inte hade något stöd från sina chefer och i något fall menade man var utsatt för mobbing från arbetsledningen, sa Billy Anklew.

Han hänvisade även till de utredningar som gjorts vilket visat skrämmande resultat för de anställdas arbetssituation. Han påpekade även att förvaltningen missat att återsöka medel från Migrationsverket till en summa som handlar upp mot 20 miljoner kronor.

Det var ingen positiv bild Anklew målade upp. Och han fick mothugg av socialdemokraterna Anna-Lena Andersson och Göran Pålsson, ordförande respektive vice ordförande i socialnämnden.

– Jag känner inte igen mig. Visst har vi haft problem med framför allt hög arbetsbelastning, men den undersökning som du hänvisar till gjordes 2014. Efter det har vi vidtagit åtgärder och är på rätt väg, sa Anna-Lena Andersson.

– Senast förra veckan pratade jag med personal. De säger att det är mycket bättre så det behövs ingen ny utredning, sa Göran Pålsson.

Efter votering avslogs motionen med hjälp av ordförandes Gunilla Hedins (S) utslagsröst. De som röstade för att avslå motionen var Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Vox Humana.

Läs mer: Partipolitisk prestige före kommunens väl, Alliansens gemensamma debattartikel

Annons