Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: "Vi måste ta hit mer folk"

/

Lena Bäckelin från Sveg siktar på riksdagen till höst. Landstingspolitikern står trea på Jämtlandslistan. Befolkningsutvecklingen ser hon som den största utmaningen för glesbygden.
– Folk ska vilja bo här, säger hon.

Annons

Vad är den största utmaningen för en glesbygdskommun som Härjedalen?

– Det är befolkningen, naturligtvis, för skatteunderlagets vidkommande. Sedan är det näringarna. Att småföretagen får växa och klara av och växa i glesbygd. Att bredband och mobiltelefoni fungerar. Det känner jag mig själv väldigt irriterad på, jag tycker det bara har blivit värre och värre. Det är viktigt att det ska gå att driva ett företag i en by utanför Sveg till exempel.

Vad kan Socialdemokraterna göra för att vända befolkningsutvecklingen?

– Vi måste ta hit folk från andra länder. Vi ska välkomna dem. Om man tänker befolkningsmässigt så är det en kris i hela Europa. Vi måste tänka lite längre och lite bredare. Att konkurrera om folk inom landet fungerar till viss del men vi måste tänka längre. Och då är det att folk ska vilja bo här, även om man kommer från ett land utanför Europa. Det måste finnas service som fungerar, barn- och äldreomsorg. Jag tänker mycket på äldreomsorgen för det är en viktig del när befolkningen blir allt äldre. Kanske Härjedalen skulle satsa på att bli bästa äldreomsorgskommun?

Turistnäringen är en stor del i just Härjedalen, vad kan S gör turistföretagarna?

– Det är en basnäring i dag. I sommar har jag fiskat mycket och gått och funderat på varför det ser ut som det gör i våra strömmar och jämfört harrfisket med andra vatten. Vi har förlorat det. Då tycker jag att vi kanske skulle ställa krav på Vattenfall att biotopförbättra så att man på lång sikt kan bygga upp ett fiske igen. Och framför allt då i östra delen av Härjedalen. Man måste tänka brett när det gäller besöksnäringen, inte bara att folk åker skidor hela dagen. Man vill även ha kulturella upplevelser.

Regeringen har sänkt restaurangmomsen och arbetsgivaravgiften för ungdomar. S vill ta bort de reformerna, varför?

– Det är en dyr och ineffektiv satsning man haft. Det är dyra jobb och inte så många. Vi prioriterar hellre extratjänster inom äldreomsorgen och så vidare. Politik är att välja och jag tycker det är helt rätt att vi satsar de slantarna på annat håll i stället.

Enligt alliansen handlar det om 60 heltidstjänster i Härjedalen som kan gå förlorade?

– Det kan i stället handla om hundratals tjänster inom välfärden. Man får väga det mot andra saker och det gäller att välja.

Varför ska man som same rösta på Socialdemokraterna?

– Om de vill ha bra barnomsorg, bra äldreomsorg, ett bra näringsklimat. Jag tror mycket på småföretag, att många i framtiden kommer att få sin försörjning där, kanske i kombination med annat. Om man vill ha ett välfärdsamhälle för alla.

Jordbruk och lokal matproduktion är viktiga frågor i glesbygd. Vad vill S göra för att stärka de grenarna?

– Det här med ekologisk mat kommer mer och mer. Där behövs det kanske någon stötta för att komma i gång. Men jag kan inte frågan så väl. Jag ser dock att det måste ställas om och där kan vi ha en fördel i Härjedalen.

Vindkraften, att en del av vinsterna ska komma glesbygden till del, hur ser du på den frågan?

– Det hade varit bra om man varit med från början. Nu har vi nog missat många tåg i det här, tyvärr. Jag tycker att det skulle ha gått lite långsammare. Demokrati ska ta tid och här känner man att näringen har legat på hårt och det har blivit för snabba beslut många gånger.

Mer eller mindre vindkraft i Härjedalen?

– Jag tycker att det måste finnas en balans. Vi pratade om besöksnäringen förut. Man ska ta det sakta men säkert och verkligen diskutera var man vill och inte vill ha vindkraft någonstans. Vi har många näringar att balansera mellan, turistnäring, rennäring och så vidare. Jag tror att man måste ha lite is i magen och framför allt borde man kanske ha organiserat sig bättre för att få till bättre avtal.

Du är lärare, vad ser du för framtida lösningar för att få flera utbildade lärare till glesbygden?

– Det finns många bitar, jag tror inte det finns en lösning där. Vi måste utbilda fler, lönerna måste diskuteras. Skolan är en viktigt bit i samhället som måste prioriteras. Får barn en bra start fungerar det sedan också.

Annons