Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så agerar tjuvarna bakom inbrottsvågen

/
  • Under jul- och nyårshelgen sköljde en inbrottsvåg över Östersund och stadsdelarna Odensala samt Härke och Mjälle på Frösön. Därefter har det främst varit landsbygden som har utsatts för inbrotten: exempelvis Tännäs, Sveg, Ytterhogdal, Vigge, Oviken, Hammarstrand, Offerdal, Stugun och Strömsund.

De är flera stycken som samarbetar, planerar sina tillslag i förväg, agerar i dagsljus och är måna om att inte åka fast.
Tjuvarna bakom den senaste tidens inbrottsvåg beskrivs av polisen som proffs som ser sin syssla som ett metodiskt arbete.

Annons

Kring jul- och nyårshelgerna när husägare styrde kosan mot familjefirande på annat håll drabbades framför allt Frösön och Odensala av inbrottsvågen. Men sedan årsskiftet har tjuvarna riktat in sig på resten av länet.

– Då har inbrotten övervägande skett ute på landsbygden, säger Per Thelin, förundersökningsledare hos polisen.

Ytterhogdal, Vigge, Oviken, Offerdal, Tännäs, Sveg, Strömsund, Stugun och Hammarstrand är exempel på byar och orter som har drabbats sedan årsskiftet.

– Vi har även haft inbrott anmälda i Torvalla och Brunflo, men där har tillvägagångssättet varit annorlunda så det verkar inte ha något att göra med de andra villainbrotten, säger Per Thelin.

Tjuvarna som senaste tiden har slagit till på landsbygden beskrivs som välplanerade specialister.

– Det här är inga pundare. De är nyktra, städade och proffs i det de håller på med. Det snattar inte på Ica i stundens hetta och riskerar att åka fast i något sådant.

Det verkar som om de planerar en rutt och rekar ordentligt innan de slår till, exempelvis genom att lägga ut stenar eller liknande på tomten för att se om saker flyttats vilket då kan indikera om de boende är hemma eller inte. Träffar de på folk är de artiga, frågar efter vägen eller efter någon person.

– De slår ofta till i dagsljus. Det kan gå till så att de kommer med en bil som släpper av två personer som går och ringer på dörren. Är det ingen som öppnar slår de till.

Ofta tar de sig in via ett fönster eller en altandörr. De vet vad de är ute efter: guld, silver och kontanter. Inget skrymmande som drar uppmärksamhet till sig.

– Sen kan det vara så att de som gjort inbrottet därefter plockas upp av en efterföljande bil. Det kan även hända att en tredje bil hämtar upp stöldgodset som de gömt på någon plats, säger Per Thelin.

Under tiden kan de andra bilarna hålla utkik.

– Bilen som rekar kan ringa och varna om de ser av vi inom polisen eller någon annan är på väg.

Polisen i Jämtland är nu väldigt måna om att få in så mycket tips de kan.

– Vi får in en hel del tips men ibland kan det ha gått 24 eller 48 timmar efter inbrottet och då är tjuvarna borta.

Per Thelin hoppas att de som regelbundet trafikerar länets vägar eller ofta rör sig på landsbygden noterar och snabbt tipsar om de ser något som avviker.

– Det här länet är väl minst 50 mil långt och det är omöjligt för oss att täcka hela ytan så vi är beroende av att folk är uppmärksamma och tipsar oss.

Ofta är inbrottsligorna hemmahörande i andra länder och verksamheten beskrivs som ett företag där tjuvarna jobbar som anställda med uppdrag att producera genom att leverera stöldgods som de lämnar åt någon annan. Det behöver inte vara så att de reser runt i utländska bilar.

– Det kan vara så att någon här i landet förser dem med bilar och att tjuvarna reser till och från landet med flyg eller båt.

Annons