Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så mycket kostar hemtjänsten i din kommun – Härjedalen dyrast i landet

150 000 kronor per invånare över 80 år kostade hemtjänsten i Härjedalen 2016. Det är den dyraste kostnaden för hemtjänsten i hela landet. Lägsta kostnaden i länet hade Bergs kommun. Där betalade man 90 563 kronor per invånare över 80 år.

Hur mycket landets kommuner betalar för hemtjänsten ser väldigt olika ut runtom i landet. Snittet låg på 77 637 kronor enligt siffror från Kolada och Statistiska Centralbyrån som nyhetsbyrån Siren har sammantställt.

– Det kan handla om att man beviljar olika mycket hemtjänst och olika mycket insatser, säger Maria Price, tillförordnad kanslichef på Rådet för främjande av kommunala analyser (RKA), till Nyhetsbyrån Siren.

Hon menar även att kostnaderna beror på hur effektiv planering kring bemanning och rutter man har. Lägger hemtjänsten mycket tid på transporter så kommer kostnaderna att öka.

– Det handlar om att hemtjänstmedarbetarna ska vara så stor andel av sin arbetstid som möjligt hos hemtjänsttagaren. Där vet vi att det finns väldigt stora variationer mellan kommunerna, säger Maria Price. En tredje faktor är de naturliga förutsättningarna i kommunen, till exempel andelen äldre i kommunen eller om kommunen har ansvar för hemsjukvård.

Läs mer:

Tufft med sommarbemanningen inom hemtjänsten i Offerdal - undersköterska: "I år är det skörare än på länge"

Många kan ha fått betala för mycket för hemtjänsten

Insändare: Personalen kan hemtjänsten bäst