Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så snopet Kalla – slagen på mållinjen

/
  • Det blev brons för Charlotte Kalla under sin första tävling på VM. Trots ledning vid skidbytet, blev hon slagen på mållinjen i en silverduell.

Charlotte Kalla utmanade om VM-guldet på skiathlon, men fick ge sig i den långa mördarbacken.

Annons

En trio av åkare drog ifrån på den första sträckan. Det handlar om norskorna Astrid Jacobsen, Therese Johaug och den svenska skiddrottningen Charlotte Kalla. Kalla såg otroligt stark ut på den klassiska sträckan och hade bra glid i utförsåkningarna på den klassiska delen.

När fristilsåkningen började så gick Charlotte Kalla ut i tättrion, med just Johaug och Jacobsen.

– Det ser fantastiskt bra ut för svensk del, säger Mathias Fredriksson.

– Jag har aldrig sett henne åka så här bra, hon åker stort och med tryck. Det är fantastiskt imponerande, sade SVT-experten Anders Blomqvist.

På fristilsdelen fortsatte trion att dra ifrån. Närmast jagade Sofia Bleckur, Kerttu Niskanen och en avhängd Marit Björgen. På sista varvet testade Johaug att trycka till i mördarbacken, och hon lyckades. Johaug fick elva sekunders försprång i stigningarna. Kalla hamnade en bit efter, men lyckades ändå hitta nya krafter. Hon gick ikapp och förbi Astrid Jacobsen och hämtade in sekund efter sekund på Therese Johaug.

– Det är tokjaktläge på Charlotte, säger Anders Blomqvist.

– När Therese gjorde ett ryck där i backen så blev det superstumma ben, säger Charlotte Kalla efter loppet.

Det räckte inte hela vägen fram till guldet, utan Charlotte blev slagen på mållinjen efter en spurtduell med Astrid Jacobsen.

Trots att det blev en bronsmedalj för Charlotte Kalla, den första individuella medaljen på ett VM, så får hon en del kritik av SVT:s expert Anders Blomqvist.

– Jag tycker hon drar lite väl mycket för att det ska vara ett perfekt taktiskt lopp för henne, säger SVT-experten Anders Blomqvist.

Det var däremot helt enligt planen för Kalla.

– Jag hade fantastiska skidor, vallarna har gjort ett galant jobb. Jag fokuserade på att åka bra skidor hela tiden. Det flöt på bra, och jag hade en plan att jag skulle höja tempot en aning på andra varvet.

– Tack vare publiken så fick jag nya krafter, och tack vare tålamodet så kunde jag gå ikapp Jacobsen igen. Jag försökte hela tiden lägga fokus på mitt och är otroligt nöjd med den här individuella medaljen, säger Charlotte Kalla.