Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säg som det är: Gudrun Schymans parti är vänsterpopulister

Aktuellt beskriver hur högerpopulismen växer i Europa men missar att Sverige har ett vänsterpopulistiskt parti.

Inslaget under måndagskvällens sändning av Aktuellt var inget undantag.

Då och då återkommer samma nyhetsinslag efter att ett av EU:s medlemsländer haft val. Budskapet är alltid densamma: Högerpopulistiska partier är på frammarsch i Europa.

Analysen är korrekt. Samtidigt kan skärningspunkten dras kring andra perspektiv för att bredda utbudet av nyheter och politisk analys. Ett sådant exempel är att EU-kritiska partier ökar, att konservativa regeringar är på frammarsch eller att liberala partier börjar tappa fäste i europeiska parlament.

Ett inslag som helt missades i bevakningen av Europaparlamentsvalet 2014 och de efterföljande allmänna valen i september är att ett vänsterpopulistiskt parti var och kanske fortfarande är på frammarsch i Sverige. Jag syftar givetvis på Gudrun Schymans Feministiskt initiativ. Man kan kalla hennes parti för flera saker, utmanande och nyskapande är två exempel. Men det går inte att komma ifrån att Feministiskt initiativ är ett vänsterpopulistiskt parti. Den kritiken var dock aldrig särskilt tongivande i rapporteringen.

Sveriges radio beskrev ett valmöte med Feministiskt initiativ så här "Om man blundar är det lätt att tro att det är en rockkonsert, inte ett politiskt möte, som man befinner sig på".

I ett annat fall fick Feministiskt iniativ försvara sig efter att brittiska The Sun pekat ut partiet som ett nytt extremistiskt parti i Europaparlamentet.

Europaparlamentarikern Soraya Post (Fi) svarade då till Aftonbladet:

– Jag vet inte hur extrema vi är. Vad vi vill är alla människors lika värde, är det extremt så får vi väl kallas så.

Några följdfrågor på det? Icke.

Trots att Feministiskt initiativ vill begränsa yttrandefriheten genom att bötfälla medier som producerar inslag som strider mot deras jämställdhetspolitiska mål, avskaffa försvaret, undervisa förskolebarn i sexual- och klimatkunskap, driver en vansinnig ekonomisk reformpolitik till en kostnad av 488 miljarder (halva stadsbudgeten) och ifrågasätter marknadsekonomin som ekonomiskt system. Deras politik är betydligt bredare än den feminism och antirasism som Feministiskt initiativ säger sig värna.

Feministiskt initiativ är ett vänsterpopulistiskt parti, med en radikal och verklighetsfrånvänd agenda. Partiet bedriver däremot en lättillgänglig politisk opinionsbildning som går emot etablissemanget och därmed undgår den en bred granskning.

Partiets väljare är dessutom urbana akademiker, inte rurala arbetare.

Därför undgår man också den vänsterpopulistiska etiketteringen av journalister som partiet gör sig förtjänt av.

Återigen: Eftersom partiets väljare är urbana akademiker, inte rurala arbetare. Att vänsterpopulismen attraherar en sådan oväntad väljargrupp gör ämnet uppenbart ohanterligt. I slutändan hindrar det ett breddat nyhetsperspektiv och en korrekt analys över den politiska utvecklingen.

Det här är ett problem eftersom väljarkåren i Sverige polariseras. Vi vet dess effekt högerut där Sverigedemokraterna vinner väljare. Men samma polarisering sker även vänsterut. Där Feministiskt initiativ tar plats och förflyttar de rödgröna partierna bort från den evidensbaserade och förankrade mittenpolitiken mot en mer radikal analys.