Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkerhetsfrågor i fokus efter dödlig lavinolycka

/

Lavinolyckan i Hamrafjället, där en pistör dog och en skadades, är aktuell i en rättegång där Hamrafjällets lift AB riskerar höga företagsböter.

Annons

Misstankarna omfattar arbetsmiljöbrott med vållande till annans död och kroppsskada, men ingen person finns med i åtalet som ansvarig till det inträffade.

Under rättegången har åklagaren yrkat på 1,8 miljoner i företagsböter. En frågeställning gäller i vilken utsträckning personal på en skidort ska ha skyddsutrustning och utbildning när de jobbar i backarna.

– Från företagets sida har vi sagt att vi inte kommer att yttra oss i det här målet. Det är av omtanke om den omkomnes familj och alla andra som mått dåligt av det här, säger advokat Tomas Wikner.

– Det är bara att beklaga att pistören gick bort i samband med det som hände.

Lavinen som utlöstes på eftermiddagen den 6 februari 2012 var cirka 200 meter bred och 100 meter lång. Två pistörer som var ute för att kontrollera ett offpistområde drogs med.

Två pistörer begravdes under snömassorna. En pistör omkom under hårt packad snö och en skadade benet, men kunde larma via kommunikationsradio. Hon hade en luftficka och grävdes fram efter cirka en kvart. Mannen hittades efter cirka 40 minuter.

Arbetsmiljöverket har gjort en utredning som ingår i åtalet där verket pekar på det man anser är flera brister. Dessa hänger ihop med att den drabbade skidpatrullen inte bar tillräcklig skyddsutrustning, att rutinerna vid bedömningen av lavinrisken brast och att de flesta som deltog i räddningsarbetet inte hade utbildning i lavinsök.

Vidare konstateras att pistörerna inte hade transceivers på sig; en utrustning som kan sända och ta emot signaler.

Arbetsmiljöverket skriver i rapporten:

"Mannens liv hade kanske kunnat räddas om han återfunnits i tid. Den kvinnliga pistören vars position var känd kunde grävas fram efter 15 minuter. Skadan som den manlige pistören inledningsvis drabbades av var inte så allvarlig att den direkt orsakade hans död".

Annons