Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sameby söker resning i Härjedalsdomen

/
  • Camilla Wikland och Lars Melin företräder Ruvhten Sijte i resningsansökan om Härjedalsdomen.

Samebyn Ruvhten Sijte har lämnat in en resningsansökan till Högsta domstolen om den så kallade Härjedalsdomen.
– Domen vilar på felaktiga tolkningar av de historiska förutsättningarna, säger Lars Melin, samebyns advokat.

Annons

År 2004 vann Härjedalsdomen laga kraft när Högsta domstolen inte beviljade samebyarna prövningstillstånd. I korthet innebär domarna från dåvarande Svegs tingsrätt och Hovrätten för Nedre Norrland att samebyarna i Härjedalen inte har sedvanerätt till vinterbete på privat skogsmark i Härjedalen.

– Den här domen är en största rättsliga motgången som samerna haft, säger Lars Melin, som tillsammans med advokaten Camilla Wikland företräder Ruvhten Sijte, Härjedalens sydligaste sameby, i resningsansökan.

– Domen betyder egentligen att en stor del av Sapmi berövats samerna, säger han.

Härjedalsdomen ledde till flera rättsliga prövningar av samernas sedvanerätt till vinterbete på privat skogsmark, bland annat i Klövsjö/Rätan och i det så kallade Nordmalingmålet. Klövsjö/Rätan slutade i förlikning med markägarna och i Nordmaling förlorade markägarna som hävdade att tre samebyar inte hade sedvanerätt till bete på deras marker.

2011 slog Högsta domstolen fast att samebyarna har den rätten.

– Efter den domen har förutsättningarna för samer, att visa att de har sedvanerätt till renbete, blivit betydligt bättre. HD klargjorde rättsläget, säger Lars Melin företrädde samebyarna i Nordmalingmålet, även då tillsammans med Camilla Wikland.

Advokaterna använder sig även av f d länsarkivarien Lars Rumars nya bok, "Historien om Härjedalsdomen, en kritisk analys", som TH tidigare skrivit om.

– Härjedalsdomen vilar på felaktiga tolkningar av historiska förutsättningar. Och dessutom har det kommit fram väldigt mycket ny forskning. Lars Rumars bok är inlämnad som inlaga i vår resningsansökan och är en tung bit i vår bevisning, säger Lars Melin.

Annons