Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sameby söker resning i Härjedalsdomen

Samebyn Ruvhten Sijte har lämnat in en resningsansökan till Högsta domstolen om den så kallade Härjedalsdomen.
– Domen vilar på felaktiga tolkningar av de historiska förutsättningarna, säger Lars Melin, samebyns advokat.

År 2004 vann Härjedalsdomen laga kraft när Högsta domstolen inte beviljade samebyarna prövningstillstånd. I korthet innebär domarna från dåvarande Svegs tingsrätt och Hovrätten för Nedre Norrland att samebyarna i Härjedalen inte har sedvanerätt till vinterbete på privat skogsmark i Härjedalen.

– Den här domen är en största rättsliga motgången som samerna haft, säger Lars Melin, som tillsammans med advokaten Camilla Wikland företräder Ruvhten Sijte, Härjedalens sydligaste sameby, i resningsansökan.

– Domen betyder egentligen att en stor del av Sapmi berövats samerna, säger han.

Härjedalsdomen ledde till flera rättsliga prövningar av samernas sedvanerätt till vinterbete på privat skogsmark, bland annat i Klövsjö/Rätan och i det så kallade Nordmalingmålet. Klövsjö/Rätan slutade i förlikning med markägarna och i Nordmaling förlorade markägarna som hävdade att tre samebyar inte hade sedvanerätt till bete på deras marker.

2011 slog Högsta domstolen fast att samebyarna har den rätten.

– Efter den domen har förutsättningarna för samer, att visa att de har sedvanerätt till renbete, blivit betydligt bättre. HD klargjorde rättsläget, säger Lars Melin företrädde samebyarna i Nordmalingmålet, även då tillsammans med Camilla Wikland.

Advokaterna använder sig även av f d länsarkivarien Lars Rumars nya bok, "Historien om Härjedalsdomen, en kritisk analys", som TH tidigare skrivit om.

– Härjedalsdomen vilar på felaktiga tolkningar av historiska förutsättningar. Och dessutom har det kommit fram väldigt mycket ny forskning. Lars Rumars bok är inlämnad som inlaga i vår resningsansökan och är en tung bit i vår bevisning, säger Lars Melin.