Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samiska parker för barn i skidbacken och på bergets topp

/
  • Scenografen Tor Svae, projektledaren Kjerstin Valkeapää och kommunalrådet Gunilla Zetterström Bäcke inspekterar platsen där den samiska aktivitetsparken ska ligga intill barnskidbacken i Björnrike.
  • En principmodell för sameparkerna finns på hotell Funäsdalen hos Anders Östring, vice vd för Funäsdalen berg och hotell.
  • En principmodell för sameparkerna finns på hotell Funäsdalen, som är en av samarbetsparterna i projektet.
  • – Nu blir vi en del av turistnäringen, säger Kjerstin Valkeapää, som är projektledare för aktivitetsparkerna.

Intill barnskidbacken i Björnrike öppnas den första samiska aktivitetsparken strax före nästa jul. Sommaren efter öppnar den andra parken på toppen av Funäsdalsberget.

Annons

– Syns vi inte så finns vi inte. Nu har vi möjlighet att få ut den information vi vill och visa upp vår kultur. Vi ska forma allt det här själva, säger Kjerstin Valkeapää, som är projektledare för de två samiska aktivitetsparkerna.

Lopme laante, som parkerna kallas, betyder snöland. I Björnrike kommer parken att vara öppen främst under vintern och besökarna åker skidor in och ut ur parken. I Funäsdalen ligger fokus på en sommarpark, som finns på gångavstånd från gondolbanan. I båda fallen är det barn som är huvudmålgruppen.

– Det blir väldigt vackra parker med samefärger, kåtor, hus, renar och eld. Allt hägnas in med en gärdesgård och besökarna får uppleva en samisk resa från förr till nu, från kåtor till vanliga hus, säger Tor Svae, som är projektets scenograf.

Han är mån om att parkerna ska vara för barn och att det hela går ut på att leka in kunskap. Tor Svae har lång erfarenhet av att utforma barnparker, till exempel Junibackens årliga utställningar.

– Det här är otroligt roligt. Vi tror att Lopme laante blir en stor turistattraktion både för svenska och utländska gäster, säger Anders Östring, vice vd för Funäsdalen berg och hotell. Lopme laante är den enskilt mest exportinriktade investeringen som gjorts i den här regionen på länge.

Härjedalens kommun bidrar under tre år med 1,2 miljoner kronor från Lossenfonden och Grundsjöfonden till Lopme laante. Kommunalrådet (S) Gunilla Zetterström Bäcke är mycket nöjd med satsningen och samarbetet.

– Vi tycker att det är viktigt att samarbeta med besöksnäringen och rennäringen. Jag ser också att skolorna kan komma att använda parkerna, säger hon.

Annons