Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andra EM-guldet: Sjöström radar upp medaljerna – och säkrar OS-formen

/
  • Sarah Sjöström tog andra EM-guldet och säkrar OS-formen.

Uppdaterad 22.16. Elizabeth II må vara drottning i Storbritannien.
Men i EM-bassängen i London regerar Sarah Sjöström.
På onsdagen simmade svenskan hem andra guldet på mästerskapet – den här gången på 100 meter fritt.

Annons

– Det var ett väldigt spännande lopp, säger hon.

Sarah Sjöström ler. Trots att hon är på EM nedtränad och, enligt egen utsago, långt från formtoppen är hon likväl oslagbar.

Under tisdagen blev det ett överlägset guld på 50 meter fjäril – och under onsdagen följde den 22-åriga världsstjärnan upp det med att ta en ny medalj av ädlaste valör.

Den här gången på 100 meter fritt.

"Glad att gå under 53 sekunder"

Sjöström vann finalen på 52,82 och var 42 hundradelar före nederländskan Ranomi Kromowidjojo. Femke Heemskrek, också hon från Nederländerna, blev trea – slagen av Sjöström med nästan en sekund.

– Jag försökte hålla ner huvudet och göra mitt eget lopp. Det var en väldigt bra tid, jag är väldigt glad att gå under 53 sekunder. Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig, jag hade kunnat komma i mål på 54 sekunder, säger Sjöström som simmade på bana sex.

– Jag fick fokusera på målgången. Jag såg ingenting och hade inte en aning (hur det hade gått). Det var bara att satsa allt i målgången. Jag gillar egentligen att se de andra tjejerna, för då vet man hur man ligger till och då har jag lite mer att ge.

Tidigare under EM-veckan har Sjöström berättat att hon måste tänka lite extra när hon är i vattnet, eftersom storformen inte riktigt är på plats.

– Jag försökte hålla mig lugn och inte stressa armtagen, utan lita på längden i armtagen. Jag vet att det inte spelar någon roll om man maxar, som man gör när man är i toppform, för den farten finns inte riktigt där just nu.

Guldet var Sjöströms sammanlagt 25:e medalj i långbanemästerskap.

– Att vinna på 100 fritt är alltid lite extra roligt, säger hon.

Hansson åtta i bröstfinalen

Sophie Hansson fick nöja sig med åttonde och sista plats i finalen på 100 meter bröst. Den OS-klara talangen simmade i mål på 1.07,99 och var cirka en halvsekund från bronsmedaljen.

– Jag är besviken att det var så nära tredjeplatsen. Men om några timmar kommer jag nog vara nöjd. Men vinnarskallen vill mer när man väl är här, säger hon och fortsätter:

– Jag fick en kallsup, men det är sådant som händer och inget man kan kontrollera. Att vara i EM-final med sådan här publik, det kommer jag definitivt ta med mig till Rio.

Stina Gardell slutade på femte plats i sin semifinal på 200 meter medley med tiden 2.14,42, och det räckte inte för att ta sig vidare till final.

Klippet ovan är från Sarah Sjöströms guldlopp på 50 meter fjäril 17 maj.

Annons