Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjöström och Alshammar vidare till semifinal på 50 meter

/

Första hindret i sista stora föreställningen är avklarat.
Therese Alshammar, 38, tog sig till OS-semifinal på 50 meter frisim med tolfte tid.
Även Sarah Sjöström avancerade och hade tionde tid.

Annons

– Jag är faktiskt nöjd, man har väldigt mycket frågetecken innan om var man är och hur det ska gå. Loppet kändes ganska avspänt och kontrollerat, sade Alshammar som noterade 24,73 och satte årsbästa med två hundradelar.

Det är hennes snabbaste tid på fyra år.

Danskan Pernille Blume var snabbast på 24,23 före Francesca Halsall, Storbritannien, som var tre hundradelar bakom. Vitryskan Alijaksandra Herasimenia hade tredje tid med 24,42.

"Tessan" erkände att tanken på att det kunde vara hennes sista lopp kom före försöken.

– Jag tänkte på det i morse när jag simmade in. Det är väl mer lite sorgligt, lite konstigt. Man får se det mer som en lyx att man kan tänka så. Förut har jag aldrig ens tänkt tanken, så att det har kommit är ganska skönt. Det betyder att jag har insett att det inte är för alltid, sade hon.

Alshammar gör sitt sjätte OS och blev första kvinnliga simmare i historien som kommit upp i så många.

Ska hon kröna sitt sista stora mästerskap med en finalplats krävs att hon kapar försökstiden med ett par tiondelar i semifinalen som avgörs i natt klockan 03.59 svensk tid.

– Jag tror att det kommer att krävas ned mot 24,5 och det hoppas jag att jag kan göra, sade Alshammar som också vet var hon har tid att vinna:

– Starten var okej, jag var bra ifrån och i väg, men sedan kom jag inte riktigt upp som jag hade velat i simningen. Så jag hoppas jag kan förbättra mig från 12 till 25 meter. Sedan kändes det ganska fint.

Dessutom gled hon i målgången.

– Ja, men jag såg Anthony (Ervin) göra det i går och han var så cool, så jag ville liksom... Johan (hennes man och tränare Wallberg) sa att det gör man bara om man är "old school". Förr i tiden kunde man göra så och vinna med marginal, men nu är det verkligen inte så längre. Det får jag rätta tills i kväll, sade Alshammar.

Sarah Sjöström hade tionde tid med 24,66 – nio hundradelar över sitt årsbästa. Den trefaldiga OS-medaljören, guld, silver och brons, känner sig sliten efter allt tävlande.

– Oj, vad jag är trött. Men jag kämpar på och tuggade mig vidare till semi. Jag har många lopp och det gäller att tagga till och så där, sade Sjöström till Viasat.

Annons