Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista dagmamman stämplade ut

/
  • Harriet Smeds har under 36 år varit en populär dagmamma i Sveg.

Harriet Smeds har varit dagmamma i 36 år, ett helt arbetsliv. Nu har hon gjort sitt sista arbetspass och därmed är dagmammorna ett minne blott i Härjedalens kommun.

Annons

– Vad jag vet är jag den sista i kommunen. Det är lite synd för jag tror att dagmammor är en bra barnomsorgslösning, säger Harriet Smeds som var riktigt populär bland både barn och föräldrar.

Att passa barn i hemmet är ett både krävande och ansvarsfullt arbete. Samtidigt finns det många fördelar och dessa tycker Harriet har vägt över.

– Det blir en annan frihet än på en förskola. Vi behöver inte boka in utflykter utan väljer dag för dag vad vi vill göra utefter vad det är för väder eller efter vad barnen vill göra, säger Harriet Smeds som även tror att det är stora fördelar att ha små barngrupper.

– Särskilt de små barnen mår bäst i mindre grupper. Jag tror att det visar sig senare i livet, kanske i högstadieåldern, hur de har haft det under dagarna som små.

I takt med att dagmammorna fasats ut har det blivit mer tungarbetat. Tidigare kunde det finnas fyra-fem dagmammor i varje område och då var det inga problem med att hjälpa varandra under semestrar och sjukdomar.

– Den senaste tiden har jag varit ensam dagmamma och då har det inte funnits någon som kunnat ta barngruppen om jag behövde ledigt. Sjuk har jag aldrig varit, säger Harriet Smeds.

Under de 36 åren har många barn passerat genom hennes hem. Många av dessa har nu egna barn och några av barnen har placerats hos Harriet.

– Tyvärr kommer jag ju inte i håg alla, jag ångrar att jag inte skrivit någon sorts dagbok och tagit bilder.

Helt tomt kommer det inte att bli i Harriets hem, hon har sex barnbarn och fem av dessa bor i Sveg så det kommer fortfarande att lagas mat för många munnar och hittas på upptåg.

– Det är skönt, jag är inte rädd att det kommer att bli helt tyst här hemma, säger hon.

Annons