Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skådespelaren Kim Anderzon är död

/
  • Kim Anderzon som medverkade i 2011 års säsong av Stjärnorna på slottet. Bilden är tagen vid en pressträff i samband med att serien skulle sändas i SVT.

Skådespelaren Kim Anderzon har avlidit efter en tids sjukdom. Hon stod på scenen så sent som för en vecka sedan. "Det gick inte längre och publiken märkte att hon var sjuk och döende", säger kollegan Helge Skoog.

Annons

Kim Anderzon fick besked under påsken förra året att hon drabbats av cancer. Trots sjukdomen fortsatte hon att arbeta och spelade senast i pjäsen "Den skalliga primadonnan" på Boulevardteatern i Stockholm. Hon blev 71 år.

Skådespelarkollegan Helge Skoog gjorde i höst sin femte säsong av "Den skalliga primadonnan" tillsammans med Kim Anderzon.

– Det är första gången jag har spelat mot henne och det har varit väldigt roligt. Hon var en energirik skådespelare, uppfödd i källarteater och i fria grupper. Hon har inte varit på någon traditionell teaterscen utan alltid haft behovet av att ha en direkt publikkontakt, säger Helge Skoog.

De stod på scenen tillsammans för sista gången i fredags i förra veckan och han minns henne som en mycket färgstark person som var full av energi, mod och kraft.

– Jag vill också minnas hur hon kämpade mot den här sjukdomen och ställde upp trots att hon hade plågor. Till slut gick hon med käpp men hon fortsatte och gav allt.

– Vi hoppades alla att hon skulle besegra den här cancern men det gick inte.

Janne "Loffe" Carlsson, som lärde känna Kim Anderzon i slutet av 60-talet. Tillsammans har det bland annat spelat i filmen "Göta kanal".

– Vi hade en fin vänskap i många år och det är en sorgens dag. Hon var en fantastiskt tjej som var förfärligt kul och det var alltid roligt att arbeta med henne, säger han till TT.

Teaterkritikern Ingegärd Waaranperä beskriver Kim Anderzon som en stark feministisk skådespelerska.

– Hon var Sveriges största feministiska stjärna. Men också en politisk skådespelerska.

– Hon var aldrig rädd för att chocka, utan ville verkligen skaka om och säga saker som behövdes sägas, framförallt i kvinnofrågor.

TT: Vad är det viktigaste som Kim Anderzon har tillfört den svenska teatern?

– Hon var en av de första kvinnorna som verkligen tog plats. Hon visade att det inte var fult.

Kim Anderzon kom i slutet av 60-talet till Pistolteatern i Stockholm där hon inledde sin teaterkarriär. Hon debuterade på scen i "Direktör Ubu". Hon är också känd för sina framträdanden i flera filmer. Däribland komedier som "Sällskapsresan" och "Göta kanal" och dramat "Andra dansen", för vilket hon belönades med en Guldbagge i kategorin "bästa skådespelerska".

Anderzon utnämndes 2012 till hedersdoktor vid Mittuniversitetet.

Se tv-klipp där Kim Anderzon står på scen i En midsommarnattsdröm 2011 i Döda fallet.

Se bildspelet från Kim Anderzons liv.

Annons