Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensksuccé i Idre – guld och silver för Näslund

Helgens två världscuptävlingar i Idre blev en fantastisk framgång för Sandra Näslund som stod på pallen båda dagarna.
Dessutom debuterade IFK Moras Alexandra Edebo i världscupen och fick med sig mycket erfarenhet, och en ordentlig flygtur.

Annons

Kramfors stolthet trivs sannerligen i Idre. Med en övertygande seger dag ett och en andraplats dag två summerar hon helgen som bäst av alla över två dagar. Hon vann dessutom varje heat i finalerna på lördagen.

– Riktigt skönt. Häftigt att få vinna på hemmaplan när det är så många här och hejar, säger Sandra Näslund om tävlingarna i Idre.

Banan i Idre fjäll tar drygt en minut för åkarna och den är ganska rak med rejäla hopp. Dessutom är det ovanligt många kullar som åkarna kan hoppa över eller dämpa på just denna bana.

– Man är inte i mål förrän man är i mål så att säga. Allt kan hända på slutrakan. Det gäller att hålla fokus hela vägen, säger Näslund.

Inför storhoppet i mitten på banan går det i 80 km/h och åkarna får en rejäl luftfärd på två sekunder. Det var i just detta hopp som IFK Mora Alpinas Alexandra Edebo fick för mycket fart på söndagens tävling och flög på tok för långt. Landningen blev en ordentlig kompression som Edebos ben inte klarade av och hon satte sig på rumpan.

– Jag fick med mig mer fart än de andra dagarna, jag hade analyserat på video och kommit på saker jag kunde spara fart på. Dessutom hade jag tre personer framför mig så det blev världens slip stream. Sen flög jag iväg som en raket, säger Alexandra Edebo.

Edebo åkte in i det största hoppet med knappt 90 km/h under skidorna. Och hade hon hållit sig på benen kunde det ha räckt till semifinal.

– Hade jag fått med mig den höga farten och landat så hade det säkert kunnat hända grejer, menar Edebo.

Hon kvalade in som nia till lördagens tävling och slutade tolva efter tredjeplatsen i sin kvartsfinal.

– Tolfteplatsen igår är jag ändå nöjd med, sen att köra finalen i dag med lite ryggsmärtor. Det har varit superkul, en tuff bana här, tuffare än jag är van vid, säger Edebo efter målgången under söndagen.

Alexandra Edebo är en åkare som svenska folket med hög sannolikhet kommer att få se mer av, trots att första världscuptävlingen slutade i kvartsfinal.

Sandra Näslund vinner före Sami Kennedy-Sim och Katrin Ofner under lördagens tävling.

Ider Fjäll 170211Audi FIS Ski cross world cup finalSand®a Näslund flyger mot en finalplats och seger.Foto Nisse Schmidt

Ider Fjäll 170211Audi FIS Ski cross world cup finalAöexandra Edebo starx efter Sandra NäslundFoto Nisse Schmidt

Annons