Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vön" har fått svaret på vinterns svåra ryggproblem

Skicrossåkaren Victor Öhling Norberg brottades med ryggproblem hela säsongen. När den nu är över har han fått svaret på gåtan – diskbråck.

Annons

– Jag fick reda på att det var diskbråck för några veckor sedan. Och det är det som jag dragits med hela säsongen också, som har varit väldigt upp och ner, säger "Vön".

Victor Öhling Norberg är glad över att äntligen fått reda på vad det var för typ av ryggskada han slitit med flera säsonger och som gjorde att årets säsong blev väldigt upp och ner.

Problemen hade han haft sedan flera säsonger tillbaka. Men det var vid världscuppremiären i österrikiska Montafon som det smällde till på allvar.

Funäsdalsåkaren Victor Öhling Norberg genomförde kvartsfinalen trots svåra smärtor, men tvingades sedan avbryta tävlingen och fördes akut till sjukhus. Där hittade dock inget fel.

Totala världscupvinnaren från 2014 stod över VC-helgen i favoritbacken Val Thorens, men var tillbaka med besked redan efter ett par veckor då han vann i Innichen före jul.

Trots att han sedan även missade tävlingar på grund av förkylning och luftrörsproblem så blev det, genom bland annat ytterligare en seger i Idre och en andraplats i Arosa, en slutlig fjärdeplats totalt i världscupen för Victor Öhling Norberg.

Victor Öhling Norberg var jublande glad när han tog säsongens andra seger vid världscupen i Idre.

Diskbråck måste vara en rätt så allvarlig och tuff skada, speciellt med tanke på den sport du håller på med?

– Visst är det så, men samtidigt när man säger att man har diskbråck bland åkarna, så säger många "välkommen till klubben". Så det är en väldigt vanligt skada tyvärr.

Läs även: Victor Öhling Norberg är världsstjärnan som fostrades i fjällen

"Vön" har ingen direkt förklaring till varför det är så vanligt, men säger att det för hans del kom av en för svag bålmuskulatur som i sin tur gjort att han inte kunnat hålla upp överkroppen ordentligt.

– Som tur är så är det inte jätteallvarligt, så det är inte operation som kommer att ske utan det ska tränas bort under våren, sommaren och hösten.

– Det är också en del i att jag åker längdskidor, för det är en bra rehabträning för min rygg då, säger "Vön" när vi träffar honom efter längdskidloppet Åre XCO där han körde klättringen på två kilometer från Åre Björnen upp till Copperhill.

Skicrossåkaren Victor Öhling Norberg på väg upp mot Copperhill i längdskidtävlingen Åre XCO i lördags.

"Vön" inser att det bara finns en väg tillbaka och att han nu tvingas hålla sig borta från pisterna och backarna där han helst skulle vilja vara.

– Det är bara att jobba vidare, men det känns jäkligt segt också när man vill åka mycket skidor så här på våren. Men just nu tar jag det väldigt lugnt och försöker träna upp ryggen så mycket som möjligt först.

Efter den bitvis mycket smärtsamma säsongen med stor osäkerhet och många frågetecken var diskbråcksbeskedet trots allt positivt för Victor Öhling Norberg.

– Det är alltid skönt att få veta vad det är. Nu kommer det en ordentlig utredning om hur vi ska lägga upp träningen. Jag har hjälp av en doktor, min fystränare och två fysioterapeuter, så jag har väldigt bra folk bakom mig och känner mig trygg inför framtiden, säger "Vön" och tar sikte på nya mål och nya säsonger.

Annons