Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Aco" om svenska lyftet: "Till viss del är det Pichlers förtjänst"

/
  • Anna Carin Zidek var på plats vid världscupen i Östersund i helgen, främst som åskådare, men hon gav också lite hjälp till det kanadensiska landslaget där maken Tom Zidek är chefsvallare.

Förra skidskyttestjärnan Anna Carin Zidek fanns på plats vid världscupen i Östersund i helgen. Och hon imponerades över de unga svenskarnas framfart.
– Jättekul att de är fler som visat att de kan vara med högre upp, säger "Aco".

Annons

Olympiska mästarinnan från Turin 2006 lade geväret och skidorna på hyllan 2011 och kunde då summera en fantastisk karriär. Hon tog även ett silver i Turin-OS, sex medaljer varav ett guld (mixedstafett) i VM samt nio delsegrar i världscupen.

Anna Carin Zidek, som fortfarande känns igen vid smeknamnet "Aco", har efter karriären klivit in i tränarrollen vid skidgymnasiet i Sveg. Men inte som skidskyttetränare utan för längdåkarna. Hon är ju längdåkare i grunden.

Efter ett par års föräldraledighet med dottern Khaleesi, 2,5 år, så är hon sedan i höstas tillbaka på skidgymnasiet. Därmed är Lillhärdal basen större delen av året igen, efter att familjen, med även maken Tom Zidek och sonen Liam, 7,5 år, bott i Kanada från sommaren och ända fram till jul under de två årens föräldraledighet.

Tom Zidek är chefsvallare för det kanadensiska skidskyttelandslaget och är kvar i turnélivet under vintersäsongen. För "Aco" är däremot den kringflackande tillvaron ett minne blott.

Saknar du den tiden?

– Det är skönt att vara hemma på en plats, men samtidigt var det ju jättekul när man höll på och for runt med laget också, säger Anna Carin.

Ett stopp i årets världscup blev det dock i helgen då hon gästade Östersund. Anna Carin Zidek var bland annat, tillsammans med andra tidigare storstjärnor inom svenska skidskyttet, inbjuden till "Legends night", en tillställning för förbundets vip-gäster.

– Tord Wiksten intervjuade oss på tema "bloopers". Jag har väl inte gjort så mycket, men han tog upp min första skidskyttetävling där jag sköt tio av tio bom och körde elva straffrundor, säger "Aco" och skrattar.

Men Anna Carin Zidek var förstås även på plats under tävlingarna. Framför allt för att titta på, men hon gav också en hjälpande hand till det kanadensiska laget.

– Jag stod i startfållan och vaktade lite grejer, bland annat. Är man på plats så här så är det roligare att ha något att göra, säger "Aco".

På plats kunde hon glädjas extra år de unga svenska åkarnas genombrott där Linn Persson, 21 år, Anna Magnusson, 20 år, och Jesper Nelin, 23 år, alla tog sina första VC-poäng.

Tillsammans med de rutinerade åkarna Elisabeth Högberg, som lyft sig till i år och var 15:e och 16:e i helgen, och Fredrik Lindström, som var 14:e i distansen och bland de bästa i söndagens jaktstart, samt de fina mixedstafettplaceringarna fyra och fem, så gav veckan en klart ljusare bild av svenskt skidskyttes framtid.

– Skidskyttet har ju tappat lite i intresse de senaste två åren, men nu kan man ta tillbaka lite. Det finns ju fler som kommer bakifrån och i och med att de är många som är jämna så blir det tävling om platserna också. Om några år kan det här bli riktigt bra, säger Anna Carin Zidek.

Wolfgang Pichler låg bakom "Acos" framgångar som skidskytt. Nu är den tyske succétränaren tillbaka som huvudansvarig för det svenska landslaget.

Hur mycket betyder det att Pichler är tillbaka tror du?

– Jag tror till viss del att det är hans förtjänst att de här framgångarna kommit nu. De tränar mer, men under hans stränga kontroll, så det blir inte för mycket, säger Anna Carin Zidek.

Mer om skidskytte:

Publiken svek i VC-premiären: "Vi kommer inte att nå vårt mål"

Vladimir Smirnovs kritik efter världscupen: "Östersund behöver jobba hårdare"

Här hittar du fler sport-nyheter

Annons