Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han är bomben i Pichlers trupp

/
  • Tiio Söderhielm kommer direkt från gatan och går in i A-landslaget i skidskytte

Tiio Söderhielm sadlar om. Funäsdalingen, som tävlar för Åsarna, blir skidskytt i stället för längdskidåkare.

Annons

Wolfgang Pichler har haft ögonen på Tiio ett tag. I måndags pratades de vid i Östersund och nu kliver Söderhielm rakt in i A-laget.

– Vissa kanske tycker att jag färdas i gräddfil, men jag har fått chansen och tänker ta den, resonerar Tiio Söderheilm, som är 31 år i år.

När Wolfgang Pichlers första landslagstrupper presenteras nu i eftermiddag är Tiio Söderhielm den stora skrällen. Han kommer in från ingenstans. Samtidigt är världens snabbaste skytt på skidskyttevallen Tobias Arwidsson petad.

– Signalen som ges är att vi prioriterar skidåkning och att det måste gå fort fram i spåret. Annars är vi rökta resultatmässigt, kommenterar Svenska Skidskytteförbundets generalsekreterare Ingemar Arwidson.

Wolfgang Pichler sa redan i december till Sporten att han ville se fler skidåkare i ett svenskt skidskyttelandslag. Då hade han inget inflytande. Nu har han nominerat sina första landslag. Där finns alltså Tiio Söderhielm med.

Han har under sin skidkarriär av och till funnits med i det svenska längdlandslaget. 2013 vann han exempelvis säsongsöppningen i Bruksvallarna och spåddes då en lysande vinter. Men han fick känning av en ond rygg, som sen hämmade honom helt nu 2014-2015.

– Skadan är i princip läkt. Jag är jättesugen på det här. Målet är förstås att försöka slå sig fram internationellt. Men jag är helt oprövad som skytt, säger Tiio Söderhielm.

I eftermiddag börjar han köra utifrån Pichlers träningsschema som han fått via mail. Det är en ny värld som öppnar sig för den 31-årige härjedalingen.

Landslagstrupperna är relativt stora så här långt. Vi har redan nämnt att Tobias Arwidsson alltså sidsteppats. Även Christofer Eriksson, Tullus, väljer att lämna landslaget och kör ett eget upplägg.

Detsamma gör Elisabeth Högberg, som inte längre finns med i damtruppen. Hon började redan ifjol träna på egen hand och fortsätter så.

Även på damsidan ansluter skidåkarna Julia Jansson och Sara Nordstrand, för att testa sina möjligheter att bli duktiga skidskyttar.

► KRÖNIKA: Pichlers återkomst - en injektion som lär ge kalla kårar

Läs mer:

Ferry om Pichler: Han är en demontränare

Skidskytte-VM i Östersund får miljoner

Annons