Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag är oändligt lycklig och tacksam"

Vid lunchtid på söndagen utbröt enorma glädjescener på podiet vid skidskyttekongressen sedan Östersund fått VM 2019.

Annons

Glädje, lättnad och stolthet: Alla möjliga tankar virvlade då runt i huvudet på Östersunds delegation sedan det blivit klart att Sverige ännu en gång får stå värd för ett stort mästerskap. Nu VM 2019.

– Jag är oändligt lycklig, tacksam, men samtidigt även tom inombords just nu. De senaste två åren har mycket av min arbetstid gått åt till att förbereda den här dagen. Så lyckas vi och det är helt underbart, konstaterade VM-generalen Patrik Jemteborn efter att IBU gett Sverige klartecken.

Omröstningen blev odramatisk. Många av IBU–representanterna insåg tydligen redan på förhand vartåt det lutade. Bland annat den ryske delegaten som åkte hem – utan att själv vara med och rösta.

När första omgången var klar stod det klart att Östersund redan där fått egen majoritet: 27 röster av 49 med italienska Antholz som tvåa med 16 röster. Tjeckien och Ryssland var i detta sammanhang statister.

– När IBU-ordföranden Anders Besseberg läste upp resultatet och saluterade ut ordet Östersund utbröt det stora jubel- och kramkalaset, förklarar Patrik Jemteborn.

Nu har Jämtland/Härjedalen två VM samma vinter. Alpina mästerskapet avgörs i Åre och skidskyttet i Östersund.

– Vi får lite att stå i, men det blir fantastiskt roligt och är en härlig utmaning, för både oss själva, för Åre men också för arrangörerna tillsammans, menar Patrik Jemteborn.

Konceptet med närhet till allt och bedyrandet av att alla atleter kommer att synliggöras i Östersund, känns ha gått hem hos kongressdeltagarna i Österrike.

Men det var förstås nervöst när Östersund på söndagsförmiddagen skulle upp på podiet och genomföra sin dragning.

Carl-Johan Bergman klagade på illamående och nervositet, precis som innan starten i en stor tävling. Patrik Jemteborn kände likadant.

– Nu är de känslorna som bortblåsta och vi kan fira segern.

Den avslutande kongressmiddagen i går kväll blev någonting alldeles extra för deltagarna i svensklägret efter braksegern.

– Samtidigt gäller att mitt i all eufori visa ödmjukhet. Ryssarna var först framme och gratulera oss. Sedan tjeckerna, medan italienarna från Antholz naturligtvis var väldigt nedslagna och besvikna.

– Jag förstår deras reaktion. De tyckte sig ha ett starkt koncept, men utklassades. Sådant känns in i själen, säger Patrik Jemteborn.

Han vet som själv upplevde samma sak för två år sedan, när Östersund förlorade omröstningen till 2017 års VM, men nu gick det alltså vägen.

Läs mer: Svegsföretagare stöttar skidskytteprojekt

Annons