Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckat svensk gästspel i norska mästerskapen – Hedetjej vann och Tulluskille blev trea

/
  • Linn Larsson, Hede, vann D20–21 i norska mästerskapen i skidskytte efter imponerande 20 fullträffar i distansloppet.
  • Martin Ponsiluoma, Tullus, blev trea i norska mästerskapens sprint i H20–21.

Ytterligare ett tecken på svenskt skidskyttes ljusa framtid kom i helgen – i norska mästerskapen! Linn Larsson, Hede, vann, Martin Ponsiluoma, Tullus, var trea och Sebastian Samuelsson, I21 Sollefteå, fyra, i tuffast möjliga konkurrens.

Annons

Med norska mästerskapen så pass nära som på Granåsen i Trondheim passade ett antal svenska åkare på att mäta sig mot de bästa i det skidskyttestarka grannlandet. Juniorer från Östersundsklubben Tullus, Sollefteåklubben I21 samt några åkare från andra klubbar som går på Vintersport, det lokala skidskyttegymnasiet i Östersund, tog en sväng över gränsen.

– Det är väldigt bra tävlingar med bra motstånd, så vi passar på när det är så nära. Det är ju stor skillnad på både topp och bredd, där är de uppåt 60–70 i klasserna där vi har max 20 i Sverige, säger Jyrki Ponsiluoma, ledare i Tullus och skidtränare på Vintersport.

Tävlingarna inleddes med distans på fredagen. Där slog Hedetjejen Linn Larsson till med en rejäl skräll.

Med ett suveränt skytte, noll bom på fyra skjutningar, samt mycket bra skidåkning så slog hon hela norska eliten på fingrarna i D20–21. Segermarginalen i 12,5-kilometersloppet blev hela 35,8 sekunder.

Imponerande på flera sätt av Linn Larsson, som har ett år kvar i klassen och inte tidigare mäktat med en individuell mästerskapsseger i Sverige innan hon nu gjorde det i det tuffare norska mästerskapet.

Ett av de stora svenska framtidshoppen, Sebastian Samuelsson, visade också att han är på väg tillbaka på allvar efter en tids sjukdomsproblem. I herrar 19 slutade han precis utanför pallen som fyra, trots tre bommar och tilläggsminuter.

Vid lördagens sprint var det sedan Martin Ponsiluomas tur att slå till med ett toppresultat i H20–21. Tullusåkaren bjöd på prickfritt skytte och bra åkning vilket gav tredjeplats, 31,1 sekunder från segern i milloppet och med en tid som gett andraplats i seniorklassen.

Den svenska topptrion bjöd också på fina resultat de andra dagarna då Linn Larsson blev tolva, i sprintloppet där även Frida Gustavsson, Östersund, åkte in som elva, Sebastian Samuelsson var elva i sprinten, trots fyra bom och Martin Ponsiluoma 14:e på distansen.

Kompletta resultaten i NM-distansen

Kompletta resultaten i NM-sprinten

Annons