Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nära nytt guld i JVM – fick ge sig mot Norge

/
  • Hanna Öberg förde Sverige i mål som tvåa, strax bakom Norge. Det var hennes och Sveriges fjärde medalj i JVM.   Arkivbild: Svenska Skidskytteförbundet
  • Sofia Myhr från Bruksvallarna var en av tre åkare i det svenska silverlaget.   Arkivbild: Hans Andersson
  • Stafettsilvret innebär att den andra JVM-medaljen för den i Östersund boende Anna Magnusson.   Arkivbild: TT

Sveriges juniordamer var nära att ordna den tredje guldmedaljen vid pågående JVM i Rumänien.
Hanna Öberg hade guldvittring hela sista sträckan, men fick ge sig för ett starkt spurtande Norge.

Annons

När Öberg gick ut i ledning från sista stående skyttet trodde man att dubbla JVM-ettan skulle hålla undan för Norge. Svenskan hade sju sekunders försprång till Ingrid Tandrevold.

I det stående skyttet blev det två extraskott och Tandrevold fick kontakt. Ute på spåret drog norskan det längsta strået och Hanna Öberg kämpade sig i mål på riktigt trötta ben på en andra plats.

– Jag är oerhört imponerad över det sätt som tjejerna genomförde stafetten, säger coachen Tobias Torgersen i ett pressmeddelande.

– Att kunna gå i spets en hel stafett och hålla ihop både åkning och skytte på det här viset är ren och skär mästarklass. Det här är definitivt inte sista gången vi ser de här tjejerna långt framme på världsnivå.

Torgersen var även imponerad över hur Hanna Öberg kunde ladda om efter helgens dubbla guldsuccé.

– Det är riktigt stort. Men jag vill verkligen framhålla hela laget som på varje kilometer och i varje skjutning gjorde insatser på toppen av sin förmåga. Jag gratulerar Norge som överpresterade i dag, när de skickade ut Tandrevold i perfekt jaktläge, säger Torgersen, själv norrman.

I laget åkte även Anna Magnusson och Sofia Myhr, som tävlar för Hede. Myhr sköt fullt i liggande och var då i ledningen, ett tag med upp till 30 sekunder.

Ett extraskott senare gjorde att hon tappade till andraplatsen och hon växlade sedan som trea, fem sekunder från ledningen.

– Hanna, Anna och Sofia är tre av flera framtidsnamn. Jag minns att vi för ett par år sedan blev hårt kritiserade när vi tog in de här åkarna i A-landslaget, men de här resultaten visar att vi gjorde rätt, säger Ingemar Arwidson, generalsekreterare för skidskytteförbundet.  

Herrarnas juniorstafett blev inte alls lika rolig ur svensk synvinkel. Kvartetten Sebstian Samuelsson, Martin Ponsiluloma, Emil Nykvist och Markus Stenberg lyckades varken på skidorna eller i skyttet.

Ponsiluoma sköt bäst av svenskarna med 0+1. Bara nio åkare hade bättre resultat på vallen.

Sverige slutade som elva av 20 lag, hela 9,18 efter segrande Ryssland.

Annons