Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya stjärnskott får inte chansen direkt i världscupen: "Vi måste vara smarta"

/
  • Daniel Gustafsson var något av helgens åkare på herrsidan vid testloppen i Östersund.
  • Förbundskapten Wolfgang Pichler vid skidskytteförbundets pressträff på Bromma flygplats på tisdagen med anledning av säsongsstarten. Han har långsiktiga mål – OS 2018 och VM i Östersund 2019, men ser starten nu som något positivt:
  • Elisabeth
  • Tobias Arwidson hamnade utanför landslagets träningsgrupper, men är tillbaka i blågult efter flera fina prestationer i testloppen. Den snabbskjutande Arwidson är uttagen direkt i den nya singel mixedstafetten som bör passa honom utmärkt. Där kör han tillsammans med unga Linn Persson, Bore.
  • Fredrik Lindström är fortsatt Sveriges enda åkare som vi kan förvänta oss är med och slåss i världstoppen.

Wolfgang Pichlers trupp till skidskyttevärldscupen i Östersund består av mest kända namn från förr. Helgens unga uppstickare får börja i IBU cup.
– Det är ett perfekt steg för att lära sig, säger förbundskaptenen.

Annons

Wolfgang Pichler påpekar att det skulle vara fel att skicka ut unga talanger som helgens pallplacerade Sebastian Samuelsson, Daniel Gustafsson, Viktor Olsson direkt i den tuffa konkurrensen i världscupen. Detsamma gäller omskolade skidåkare som Sara Nordstrand och Tiio Söderhielm.

– Vi måste vara smarta och ge dem en bra chans att utvecklas i sporten.

Wolfgang Pichler fick kritik från en del håll sedan han sagt åt vissa åkare att stå över lördagens testlopp i Östersund i lördags. Men han påpekar att alla har fått chanser att visa sig värda platser i världscupen.

– Jag är förvånad att flera inte sett reglerna för uttagningarna. Det var inte bara helgens tävlingar som gällde. Vi har inte amerikansk uttagning så, utan har haft koll på många åkare, även de utanför landslaget, vid sommarens rullskid-SM och under hela hösten där vi har haft öppna läger där alla bjudits in att vara med, säger förbundskaptenen.

Han tar omskolade skidåkaren Jesper Nelin som ett exempel på en åkare som var långt ner i helgens resultatlista, men kommer med i VC-laget för att åka sprint i första hand.

– Jesper Nelin är svensk mästare i sprint i somras och i alla våra tävlingar under lägren har han varit långt framme, säger Wolfgang Pichler.

Åkarna för de individuella distanserna i mitten av nästa vecka är också uttagna. I princip hela laget är klart, men en av de fyra platserna hålls plats öppen för eventuella ändringar in i det sista.

– Vi måste ge dem en chans att förbereda sig så därför har vi tagit ut vilka som åker redan nu, säger Wolfgang Pichler, som även har gett klartecken till några åkare till sprinten nästa lördag.

Självklart är lagen för söndagens inledande mixedstafetter klara. Där är det nu för första gången en ny mixedstafett – singel, med en herr - och en damåkare som kör två sträckor var med korta skidvarv och totalt fyra skjutningar per åkare.

– Det ska vara lite mer show och är en gren som är perfekt för Tobias Arwidson, med sin säkra och snabba skjutning. Så jag är jätteglad att han har varit så bra så att vi kunde ta med honom här, säger Wolfgang Pichler om åkaren som sidsteppades vid uttagningen av landslagets träningsgrupper.

Två andra som stått utanför med får plats i VC-truppen är Elisabeth "Bettan" Högberg samt Emma Nilsson, där "Bettan" förstås var given efter idel segrar i uttagningsloppen.

Wolfgang Pichler är nöjd över det första lilla steget mot ett svenskt system, med skidskyttegymnasium, via universitetet i Östersund och landslagen där många åkare hålls under uppsikt. Och konkurrensen i helgens SM masstart med 30 åkare på vardera dam- och herrsidan är glädjande.

Men det är ett landslag som byggs på sikt med OS 2018 och hemma-VM i Östersund som mål. Förhoppningarna redan inför VC-premiären är inte höga.

– Fredrik Lindström förstås, men han har varit sjuk en del i september–oktober och inte riktigt på topp än. I övrigt är det överraskningar vi kan hoppas på, säger Wolfgang Pichler och nämner en topp 10-placering i mixedstafett som jättebra.

Annons