Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skidskytteprojekt får 2,6 miljoner

Svegs IKs förhoppningar om att bygga ut skjutvallen vid skidstation i Sveg fick en rejäl puff i rätt rikning när Allmänna arvsfonden meddelade att de går in med 2,6 miljoner kronor.

Annons

Projektet med att göra skidstadion i Sveg lämplig även för skidskytte ser äntligen ut att komma till skott. I slutet av förra veckan kom beskedet att Allmäna arvsfonden går in med drygt 2,6 miljoner kronor.

– Vi hade sökt 4,6 miljoner men vissa delar var inte berättigade till stöd från arvsfonden så det får vi lösa på annat sätt, säger Kenneth Bergman tidigare ordförande i Svegs IKs skidsektion.

– Nu har jag inte fått tillbaka ansökan och sett vad de tagit bort men jag kan tro att det är pengar för markköp och läktare bland annat.

Svegs IK har sedan tidigare fått ett positivt besked för att genomföra projektet från Härjedalens kommun. Hur läget ligger just nu är dock oklart men för att få pengarna från arvsfonden så krävs att kommunen bidrar.

– Vi ser positivt på att klubben satsar så mycket engagemang kring anläggningen. Området kring skidstadion är viktig för allmänheten och näringen men också för skidgymnasiet som finns här. Skidgymnasiet lockar hit många ungdomar för studier och det är ett betydande antal elever som väljer att stanna kvar i Härjedalen efter studietiden, jag själv är ett exempel på detta, berättar Victor Ericsson, (M), kommunstyrelsens vice ordförande.

I ritningarna för den nya skjutvallen finns plats för 30 banor och vissa av dessa ska anpassas för olika handikapp, exempelvis ska även synskadade få möjlighet att skjuta. Skidspåret in mot skjutvallen kommer att få en ny sträckning och så kommer plats att beredas för straffrundor vid start- och målområdet på skidstadion.

Eftersom Svegs IK inte fick hela det belopp som klubben sökt från Allmänna arvsfonden så krävs det ytterligare medel. Kenneth Bergman berättar att en grupp som arbetat med projektet ska träffas för att se hur de ska gå vidare. Även om Härjedalens kommun är med på investeringen så krävs det ytterligare en summa pengar.

– När vi har ett positivt beslut från arvsfonden så kommer det att bli lättare att få pengar från annat håll också, det är jag övertygad om, säger Bergman.

Att kommunstyrelsens ledning bytts ut sedan projektet kring skidskyttets utveckling i Sveg innebär ingen ändrad ståndpunkt, den är fortsatt positiv.

– Anläggningen ligger lättillgängligt och naturskönt, det finns en stor utvecklingspotential. Det här är något vi vill titta vidare på tillsammans med klubben och näringslivet. Härjedalens kommun stöder på olika sätt alla områden i kommunen för att öka attraktionskraften för såväl invånare som besökare, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Häggkvist (C).

Kenneth Bergman, Svegs IK, kan med glädje konstatera att klubben får ett stöd på 2,6 miljoner kronor från Allmänna arvsfonden för att bygga en bra anläggning för skidskytte.

Annons