Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skidskyttestjärna skadad i fyrhjulingsolycka: "Har tur att jag kan gå i dag"

/
  • Torstein Stenersen drabbades av en fraktur på en ryggkota i samband med en fyrhjulingsolycka.

Skidskytten Torstein Stenersen var en av åkarna i svenska landslaget som tog störst steg framåt under den gånga säsongen. I lördags kunde Stenersens karriär ha avslutats efter en fyrhjulingsolycka.
– Först och främst är man glad att det gick så bra som det gick. Jag kunde lika gärna fått sitta i rullstol resten av livet... Hade jag fått fyrhjulingen över mig är det inte säkert att jag ens hade kunnat göra det, säger Stenersen.

Annons

För två säsonger sedan bytte Torstein Stenersen, som ursprungligen kommer från Bardufoss i Nordnorge, till det svenska landslaget. Under den gångna säsongen fick han sitt genombrott med flera framskjutna placeringar i världscupen, där sjundeplatsen i Ruhpolding i januari sticker ut.

Läs också: Stenersen om VM-debuten hemma i Norge för Sverige

När skidskytteförbundet offentliggjorde landslagstrupperna i mitten av april fanns Stenersen med som ett av fem namn i herrarnas A-trupp, men i lördags hann 27-åringen tänka att karriären kunde vara över efter en olycka som inträffade när Stenersen körde fyrhjuling i Oviken.

– Jag körde över en liten topp. På väg ner kom jag åt gasen för mycket, stegrade upp med fyrhjulingen på två hjul och jag landade på rygg, berättar Stenersen för Sporten.

– Jag kröp därifrån och jag kände på en gång att det inte var någon vanlig skada. Det gjorde fruktansvärt ont.

Ambulans tillkallades och Stenersen undersöktes snabbt på Östersunds sjukhus, där smärtan fick sin tydliga förklaring.

– Det visade sig vara en fraktur på den femte kotan i bröstryggen. Det var egentligen som två frakturer i samma kota.

– Det positiva var att det ändå var stabila frakturer som gör att jag inte behöver någon korsett. Kotan ligger precis där den ska ligga, men den är lite komprimerad. Det gör att läkningsprocessen blir mycket bättre.

Han fick lämna sjukhuset samma kväll som olyckan inträffade men har sedan dess känt kraftiga smärtor.

– De första dagarna har jag haft fruktansvärt ont. Jag har tagit högsta doser av smärtstillande men det har inte hjälpt. Det har känts som en kniv har suttit i ryggen.

– Allt sitter ju i ryggen. Det är ingen vila att stå, det är ingen vila att ligga. Jag har sovit lite grann. Till slut somnar man bara för att man blir sliten av smärtan, säger Stenersen, som under tisdagen började känna att smärtan avtog.

– I dag har det varit bättre. Jag har kunnat vara uppe och gå och kunnat se på tv, berättade Stenersen.

Läs också: Klart: De ingår i skidskyttelandslaget

Han har redan haft kontakt med landslagsläkaren Lykke Tamm och fysioterapeuten Markus Bystedt och väntar nu på att få ta nya röntgenbilder i början av nästa vecka för att se att ryggkotorna fortsatt ligger rätt.

– Jag är verkligen i bästa händer. Det tar flera månader innan det blir helt läkt, men samtidigt är det en stabil fraktur så jag kan förhoppningsvis börja träna alternativ träning ganska tidigt. Saker kan hända, men från sjukvården säger de att det blir helt bra.

I dagsläget är Stenersen i första hand glad över att skadan inte visade sig vara värre och kan känna att idrottskarriären är långt ifrån det viktigaste.

– Först och främst är man glad att det gick så bra som det gick. Jag kunde lika gärna fått sitta i rullstol resten av livet... Hade jag fått fyrhjulingen över mig är det inte säkert att jag ens hade kunnat göra det. Jag har tur att jag kan vara uppe och gå i dag.

När han nu fått de positiva beskeden hamnar tankarna ändå snabbt på framtiden och vägen tillbaka till tävlingsspåren.

– Det är det enda man tänker på nu, att komma igång igen. Det är lite segt att gå och vänta på bilderna.

– Förhoppningsvis kan jag börja göra lite grejer redan efter tio dagar och hålla igång med lite vattengympa och andra övningar så att man inte tappar så mycket.

Stenersen menar att han hållit igång bra under "semestermånaden" i april och att skadan kommer olägligt, precis när den förberedande träningen inför sommarens höga volymer var tänkt att börja.

– Jag ska inte sticka under stol med att det känns tungt. Det har varit en bra säsong i år och jag hade själv lagt in planer på vilka områden jag skulle bli bättre på för att ta ännu större steg nästa säsong. Men det var värst samma dag som det hände. Då kändes det väldigt osäkert om jag ens kunde fortsätta satsningen eller om det var game over helt. Det var väldigt skönt att få positiva besked.

Stenersen kommer nu i första hand ta en sak i taget i vägen tillbaka, men det långsiktiga målet finns fortfarande långt fram i siktet – de olympiska vinterspelen i Pyeongchang, Sydkorea 2018.

– Om jag tappar några månader nu, så här tidigt på våren, ska inte det spela någon roll för en prestation i OS. I många fall har man sett att alternativ träning lett till positiva resultat. Det gäller att hela tiden tänka positivt, avslutar Stenersen.

Läs också: Pichler kikar in i framtiden

Annons