Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Speciell vecka för skidskytten Torstein Stenersen – gör VM-debut hemma i Norge för Sverige

/
  • Torstein Stenersen en skidskyttestjärna som hittat hem i Östersund och fått sitt genombrott i år i svenska landslagsdressen. I veckan gör han VM-debut i sitt hemland Norge.

Han firar tioårsjubileum som Östersundsbo med en speciell VM-debut. Skidskytten Torstein Stenersen kör för Sverige hemma i Norge.
– Blir väl en större grej eftersom det är lite fejd mellan Sverige och Norge, men mest inom längdskidor.

Annons

Torstein Stenersen, som tävlar för Härjedalsklubben Ramundbergets SSK, kom till Östersund 2006 och har på tio år blivit allt mer blågul. För två år sedan tog han steget fullt ut och bytte till Sverige inom skidskytte.

– Jag trivs otroligt bra i Östersund och Jämtland, är en kille som gillar friluftsliv, jakt och fiske och kände att det är här jag skulle vilja bo. Sedan öppnade det ju nya dörrar för mig också. Jag har gått från att få göra allt själv till att komma med i landslaget och få hjälp med allt.

27-åringen har tagit tillvara på det extra stödet, trivs riktigt bra med Wolfgang Pichlers tuffa träning och har tagit ordentliga kliv fram den här säsongen. Som hastigt inplockad reserv slog han igenom med dunder och brak på första sträckan i stafetten i Hochfilzen i december där han sköt fullt och var med i täten.

Sedan följde han upp den succén i Ruhpolding i januari där han stod för Sveriges hittills främsta individuella resultat i år då han blev sjua trots en bom i distansloppet.

– Det ger en bra självförtroende. Har man gjort det en gång så vet man att man kan göra det igen, säger Torstein Stenersen, som dock inte tror att Sverigebästanoteringen står sig över VM:

– Kul att ha bästa placeringen, men hela laget siktar högre.

Uppladdningen inför VM har skett i Östersund och funkat bra på alla sätt. Under veckan har han också träffat deltidssambon Cajsa Grape, som spenderar en del tid i Uppsala där hon studerar, men nu varit på plats hemma i Jämtlandsmetropolen, även hon för att ladda för ett mästerskap.

– Hon är uttagen till EM i draghund och även de hade läger här nu, säger Torstein Stenersen som anser att hans främsta "vapen" som skidskytt är att han är fokuserad och målinriktad när han tränar:

– Utanför är jag den skojiga typen med en del spratt och så, men när jag väl tränar så gör att allt för att varje pass ska bli så bra som möjligt.

I fjol gjorde Torstein Stenersen sin första tävling på VM-banorna i Holmenkollen, Oslo, men han trivdes bra och tror de passar honom. Där har han också många tillresta vänner och familjen från Bardufoss mellan Narvik och Tromsö i norra Norge på plats.

– Bra med stöd från två håll, säger den blågule norrmannen inför veckans extra häftiga VM-premiär:

– VM är otroligt stort att få vara med på, så det ska bli väldigt kul.

Läs mer:

Wolfgang Pichler ser stafetterna som Sveriges bästa chanser i VM: "Vi kanske överraskar igen"

Annons